c S
Dnevne novosti

Merkel: ujedinjenje Njemačke dalo primjer svijetu

01.09.2010 07:22 BERLIN, 31. kolovoza 2010. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u obraćanju povodom 20. obljetnice potpisivanja sporazuma o ponovnom ujedinjenju Njmečka rekla da su hrabrost istočne Njemačke i ponovno ujedinjenje zemlje dali primjer svijetu.
"Ta hrabrost je u to vrijeme bila mnogo veće no što nam danas izgleda", rekla je Angela Merkel koja je odrasla u istočnoj Njemačkoj. Posebice je pohvalila ulogu aktivista za zaštitu ljudskih prava i onih koji su pobjegli od istočnonjemačkog režima i rekla da Njemačka sada ima dužnost globalno se boriti za slobodu i demokraciju.

"Ako u tome popustimo onda ćemo popustiti i u našem napretku i uspješnosti", upozorila je Merkel. Kancelarka je pohvalila sporazum o ponovnom ujedinjenju, dokument od 1000 stranica koji je na brzinu pripreman u ljeto 1990. godine, manje od godinu dana nakon pada Berlinskog zida.

"To je bio uspješan događaj u našoj povijesti kojime možemo biti ponosni", rekla je Merkel uglednicima okupljenim u zgradi u kojoj je 31. kolovoza 1990. potpisan taj dokument. "Sporazum o ponovnom ujedinjenju treba biti primjer novim sporazumima koji se trebaju postići u svijetu", dodala je kancelarka.