c S
Dnevne novosti

Josipović: odlazak premijerke Kosor u Libiju prilika za uspostavu boljih gospodarskih veza

02.09.2010 07:24 ZAGREB, 1. rujna 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravio je odlazak premijerke Jadranke Kosor u Libiju naglasivši kako je to prilika da se uspostave bolje gospodarske veze, otvore novi poslovi i Hrvatska vrati na to tržište.
"Mislim da treba ići u Libiju i drago mi je da gospođa Kosor ide u Libiju, mislim da je to dobra prilika da se uspostave bolje gospodarske veze i da se otvore poslovi", ustvrdio je Josipović odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka s predstavnicama Autonomne ženske kuće Zagreb.

Upitan smatra li da je Vlada i ranije trebala ići u Libiju, Josipović je odgovorio da se "u svakom slučaju neki put nedovoljno razdvajalo političke od gospodarskih, ekonomskih interesa". Podsjetivši da su hrvatske tvrtke vrlo dobro poslovale u Libiji u vrijeme Jugoslavije, Josipović je kazao kako smatra da je vrijeme da se "vratimo na to tržište".

Na poziv libijskoga vođe pukovnika Moamera Gadafija hrvatska premijerka Jadranka Kosor će u Tripoliju sudjelovati na svečanosti obilježavanja 41. godišnjice Libijske revolucije.

Upitan kako bi ocijenio sadašnju poduzetničku klimu u Hrvatskoj, Josipović je odgovorio kako se, nažalost, vrlo često u Hrvatskoj konfrontiraju interesi poduzetnika i prava radnika "na način koji je, kao, isključiv". "Mislim da to nije tako. Mislim da korektan odnos prema radnicima, prema zaposlenicima, samo afirmira tvrtke. Pogledajte tvrtke koje su možda ponajbolje - upravo su poznate i prema dobrom odnosu prema zaposlenicima, po ispunjavanju odredaba iz kolektivnog ugovora i ugovora o radu", kazao je i ponovio kako smatra da u Hrvatskoj maksimalno treba poticati poduzetništvo jer je ono "temelj izlaska iz krize".

"S druge strane, poduzetnici moraju cijeniti kvalitetu rada, napore koje čine radnici, a država se mora potruditi da njeni zaposlenici, državni službenici, budu servis i građanima i poduzetnicima", rekao je Josipović i apelirao na to da se sve procedure vezane uz dozvole i raznu dokumentaciju potrebnu za biznis, maksimalno skrate.