c S
Dnevne novosti

Velika rastuća gospodarstva predvodit će revoluciju u online trgovanju

02.09.2010 07:21 BOMBAY, 1. rujna 2010. Brazil, Rusija, Indija, Kina i Indonezija, zemlje čija gospodarstva snažno rastu, predvodit će velike promjene u online trgovini u godinama koje dolaze, po ispitivanju čiji su objavljeni rezultati.
Po ispitivanju Boston Consulting Groupa, više od 610 milijuna stanovnika tih zemalja danas redovito koristi internet, a 2015. bit će ih 1,2 milijarda, odnosno tri puta više od korisnika u SAD-u i Japanu zajedno. Godišnji rast broja potrošača kretat će se između devet i 20 posto, a činit će ih uglavnom mladi, očekuju američki konzultanti.

"Danas je 60 posto korisnika interneta mlađe od 35 godina", kaže se u studiji. "Zbog svojih viših prihoda i sofisticiranijih online potreba, oni će biti golema prilika online tvrtkama da zarade na svojim uslugama i robi", smatraju oni. Po ispitivanju, razlike među navedenim zemljama znatne su. U Indiji i Indoneziji samo pet posto ljudi posjeduje računalo, prema 20 posto u Kini i oko 32 posto u Brazilu i Rusiji. Dok bi broj kupaca računala u Brazilu i Rusiji i mogao porasti, pristup internetu u drugim zemljama mogao bi se omogućiti putem mobilnih telefona.

Razdoblje poslije 2015. obećava također velike prilike tvrtkama u sektoru jer 1,2 milijarda očekivanih korisnika interneta manje je od polovice stanovništva tih pet zemalja.