c S
Dnevne novosti

TI BiH: Političke stranke bezobzirno zlorabe javne fondove za samopromociju

02.09.2010 07:22 SARAJEVO, 1. rujna 2010. Bosanskohercegovački Transparency International (TI) upozorio je da političke stranke u toj zemlji sve češće posežu za novcem poreznih obveznika kako bi promovirale svoje programe i predizborne aktivnosti.
"Transparency International BiH žestoko osuđuje sve češće zloporabe javnih sredstava u svrhu predizborne promocije stranaka te apelira na političke stranke da se odgovornije odnose prema novcu poreznih obveznika čije bi interese trebali zastupati", stoji u priopćenju dostavljenom medijima u BiH.

TI navodi da je izravni primjer za ovakvo reagiranje nedavno pokretanje medijske kampanje javnog poduzeća Elektroprivrede BiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH čije je geslo "Nije kasno za bolji život". "Na prvi pogled je jasno kako je ta kampanja iskorištena u predizborne svrhe", kaže TI BiH.

U televizijskim spotovima koji se emitiraju već tri tjedna i na brojnim bilboardima te u novinskim oglasima Elektroprivreda BiH i federalno Ministarstvo energije uvjeravaju javnost kako slijedi razdoblje općeg procvata kada počne provedba elektroenergetskih projekata koje zapravo promovira Stranka za BiH (SBiH) na čijem je čelu Haris Silajdžić. Iz iste je stranke i federalni ministar energije Vahid Hećo, a SBiH je u neformalnoj raspodjeli kontrole nad profitabilnim javnim poduzećima "pripala" Elektroprivreda BiH.

TI BiH navodi kako je, pokušavajući otkriti kako se financira promotivna kampanja, od Elektroprivrede dobila obavijest da to čini Ministarstvo energije dok samo ministarstvo nije uopće odgovorilo na upit o utrošku novca. "Činjenica da Elektroprivreda nije upoznata s informacijom o kampanji te izjava premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da kampanja nije financirana iz proračuna FBiH, kao i da vlada nije dala suglasnost za to, upućuju na jasan zaključak da su u ovom slučaju zloporabljena javna sredstva u svrhu promocije Stranke za BiH čiji je član ministar Vahid Hećo", ističe TI.

Ta organizacija upozorava kako se na isti način s javnim novcem postupa i u Republici Srpskoj. Kao primjer naveden je promidžbeni film pod naslovom "Ponosni na Srpsku" koji je financiran novcem iz entitetskog proračuna, a u kojemu se, kako smatra TI, veličaju Milorad Dodik i njegova Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Za prikazivanje toga filma zakupljeni su udarni termini na gotovo svim važnijim televizijskim postajama u RS-u, što je opet plaćeno proračunskim novcem. TI BiH ističe kako Središnje izborno povjerenstvo (SIP) nema nikakvih ovlasti provjeravati na koji način političke stranke troše novac koji im je na raspolaganju iz javnih fondova, no tom će tijelu ipak biti upućene prijave zbog očitih slučajeva zloporabe javnih sredstava.

TI BiH istodobno je pozvao građane BiH da svim glasovanjem na izborima 3. listopada i sami pokažu što misle o takvim pojavama.