c S
Dnevne novosti

Biden: Irak je blizu stvaranja vlade

02.09.2010 07:21 WASHINGTON, 1. rujna 2010. Američki potpredsjednik Joe Biden je u Iraku, gdje se nalazi u povodu završetka američke borbene misije, izrazio uvjerenost da su Iračani blizu stvaranja vlade.
"Činjenica je da sam razgovarao sa svakom od skupina koje su dobile dio glasova na izborima i potpuno sam uvjeren da će uskoro biti kadri osnovati vladu, koja će biti odraz vrlo podijeljenih izbora", rekao je Biden za emisiju "Early Show" američke TV mreže CBS.

Irak ni šest mjeseci nakon izbora u kojima su se birački glasovi raspršili na mnoge skupine nije uspio stvoriti novu vladu."Za stvaranje te koalicije treba vremena, ali vjerujem kako su (Iračani) blizu toga", dodao je američki potpredsjednik.

Biden je za američke TV mreže govorio dan nakon objave predsjednika Baracka Obame o završetku sedmogodišnje američke borbene misije u Iraku.Oko 50 tisuća američkih vojnika u Iraku će sad preuzeti savjetničku ulogu u obuci i pružanju potpore iračkoj vojsci i redarstvenicima, a Obama je obećao da će i posljednji američki vojnik iz Iraka otići do kraja 2011.