c S
Dnevne novosti

Svijet pozdravlja obnovu bliskoistočnih mirovnih pregovora

04.09.2010 07:00 ZAGREB, 2. rujna 2010. Teroristički napadi ne smiju zasjeniti izravne pregovore Izraela i Palestinaca, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a obnovu dijaloga pozdravili su Europska unija, Rusija i Katolička crkva, dok je iznimka palestinski pokret Hamas koji najavljuje nastavak protuizraelskog otpora.
Pošto su pregovore prekinuli krajem 2008., Izraelci i Palestinci u četvrtak u Washingtonu obnavljaju izravan dijalog pod okriljem američkog predsjednika Baracka Obame.

"Znam da to neće biti lak proces", rekao je Ban Ki-moon u Beču, ali je izrazio "ohrabrenje i radost" zbog obnove pregovora koji su počeli nakon krvavih protuizraelskih napada koje je u 24 sata izveo palestinski pokret Hamas, s četiri poginule i dvije ranjene osobe. "Već smo vidjeli mnogo takvih pokušaja vrlo ciničnih skupina koje stvarno žele skrenuti mirovni proces", rekao je Ban u Beču gdje otvara Međunarodnu akademiju protiv korupcije, prenosi agencija AFP.

Pred Bliskim istokom povijesna je prilika da donesu mir u regiju", rekli su u Londonu ministri vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i Njemačke Guido Westerwelle, javlja Reuters. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je u Moskvi podršku pregovorima za koje je kazao da "bude nadu", "čak i ako oni ne urode uspjehom". Visoka predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton pozvala je bliskoistočne pregovarače da "ustraju kroz teška vremena", a sve strane "da izbjegnu provokativne akcije koje bi mogle umanjiti uspjeh pregovora", javlja dpa.

"Nadam se da će pregovori završiti za godinu dana", rekla je Ashton ciljajući na rok što ga je postavio Bliskoistočni mirovni kvartet u kojem su osim dviju strana još i EU, SAD, Rusija te Ujedinjeni narodi. Papa Benedikt XVI., koji je upravo u četvrtak primio izraelskog predsjednika Shimona Peresa izrazio je nadu da će pregovori "pomoći postizanju sporazuma koji poštuje legitimne težnje oba naroda" i da će "donijeti stabilan mira u Svetu zemlju i cijelu regiju".

Američka državna tajnica Hillary Clinton, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas govorit će na početku sjednice u četvrtak pred predstavnicima medija, a zatim će nastaviti razgovor bez njihove nazočnosti. Nakon trosatne sjednice američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell održat će u State Departmentu tiskovnu konferenciju o napretku ostvarenom u pregovorima.

Uoči pregovora poticajnu poruku izrekao je izraelski ministar obrane Ehud Barak najavom da bi hebrejska država mogla budućoj palestinskoj državi predati arapske četvrti Jeruzalema u kojima živi gotovo četvrt milijuna Palestinaca. Pozitivna poruka je i suradnja izraelske vojske i palestinskih sigurnosnih službi u borbi protiv počinitelja dvaju napada na Izrael u utorak i srijedu. U nizu lijepih želja odudara pokret Hamas koji je najavio da će "nastaviti operacije otpora" te ustvrdio da su "snage otpora jedini istinski" predstavnik palestinskog naroda i borac protiv izraelske okupacije.