c S
Dnevne novosti

Inzko zaustavio imenovanje nove zapadnohercegovačke vlade

04.09.2010 07:02 MOSTAR, 2. rujna 2010. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko zaustavio je imenovanje nove zapadnohercegovačke županijske vlade, koju vodi HDZ BiH, dok ured visokog predstavnika (OHR) ne provede redovitu proceduru provjere ministara unutarnjih poslova, pravosuđa i obrazovanja.
Kako je priopćio OHR, skupština Zapadnohercegovačke županije propustila je 27. kolovoza poštovati proceduru provjere kandidata prije njihova imenovanja u vladu.Objašnjava se da Inzko nije osporio izglasavanje nepovjerenja 4. kolovoza koalicijskoj vladi koju je činio HSP BiH, HDZ 1990 i Narodna stranka "Radom za boljitak".

"Ovo je tehnička odluka zasnovana na načelu dosljednosti, koja će isto tako osigurati pravnu jasnoću potrebnu kako bi se smirila situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji", rekao je austrijski diplomat pri donošenju te odluke.

Objasnio je da je OHR 2007. godine zaustavio imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dok nije po propisanoj proceduri provjerio kandidate za ministre prije imenovanja vlade."Nema razloga da se danas primjenjuju drugačiji standardi", istaknuo je visoki predstavnik.OHR navodi da će procedura potvrde kandidata za ministre biti završena najkasnije do 9. rujna.OHR provjerava predložene kandidate za ministre unutarnjih poslova Gordana Bradvicu, pravosuđa Vilsona Crnjca i obrazovanja Marija Bušića.

Vladajuća većina u skupštini koju vodi HDZ BiH imenovala je prošloga tjedna novu vladu Zapadnohercegovačke županije s predsjednikom Zdenkom Ćosićem na čelu iako je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko tražio da se sjednica odgodi.