c S
Dnevne novosti

Vlada i sindikati nastavili pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe

04.09.2010 07:03 ZAGREB, 2. rujna 2010. Vlada i sindikati javnih službi nastavili su pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe koji je istekao krajem srpnja.
Predstavnici Vlade i sindikata izjavili su nakon sastanka u Banskim dvorima da su se primakli dogovoru koji bi mogli postići idućeg tjedna. Ministar prometa, mora i infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je da će, ako prihvate sporazum s Vladom, sindikati odustati od božićnica u iznosu od 1250 kuna, te će se "korigirati troškovi prijevoza i još neke stvari". Time bi Vlada uštedjela barem dio od 650 milijuna kuna za božićnice, regres i darove za djecu u javnim i državnim službama, koje je htjela prenamjeniti za pomoć nezaposlenima.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić naglasio je kako i dalje inzistiraju da se vidi kuda odlaze novci kojih se odriču, a zaposleni u javnom sektoru "sigurno svoja sredstva žele usmjeriti prema nezaposlenima". Babić je izrazio zadovoljstvo jer je Vlada odustala od prijedloga da se u članak 23. Temeljnog kolektivnog ugovora kao razlog za raskid ugovora unesu i fiskalne okolnosti. To bi za sindikate bilo apsolutno neprihvatljivo jer bi poslodavcu, tj. Vladi, omogućilo otkazivanje ugovora u svakom trenutku.

Pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru bili su prekinuti još 20. srpnja, a u međuvremenu je taj ugovor istekao, no za zaposlene u javnim službama i dalje vrijede primjena pravnih pravila iz ugovora.