c S
Dnevne novosti

EU: Postignut dogovor o nadzornim tijelima u financijskom sektoru

04.09.2010 07:05 BRUXELLES, 2. rujna 2010. Tri glavne insttiucije Europske unije postigle su nakon višemjesečnih pregovora politički dogovor o uspostavi triju novih europskih tijela za nadzor financijskog sektora kako bi se ubuduće spriječilo ponavljanje načina poslovanja koji su doveli do financijske krize.
"Pronašli smo politički konsenzus o uspostavi europskog financijskog nadzora", izjavio je povjerenik za financijske usluge Michel Barnier. "Činjenica je da nismo vidjeli krizu kada je dolazila. Nismo imali dovoljno instrumenata za nadzor kako bi otkrili rizike koji su se gomilali, a kada je izbila kriza na raspolaganju nismo imali potrebnih instrumenata s kojima bi djelovali .

S novom nadzornom arhitekturom koju stvaramo sada smo opremljeni za suočavanje s budućnošću", dodao je Barnier. Ministar financija Belgija, zemlje koja predsjedava EU-om u ovom polugodištu Didier Reynders rekao je kako konačni dogovor o tome očekuje za nekoliko dana. "S početkom sljedeće godine potreban je novi nadzor u različitim sektorima. Nadam se da će do konačnog dogovora doći za nekoliko dana", rekao je Reynders.

Tri nove agencije nadzirat će banke, osiguravajuća društva te trgovinu na burzama. Također je dogovorena uspostava europskog odbora za sustavne rizike u financijskom sustavu pod okriljem Europske središnje banke. Načelni dogovor sada trebaju potvrditi ministri financija zemalja članica, koji se sastaju u utorak. Nakon toga ta odluka se upućuje u Europski parlament što bi se trebalo dogoditi krajem ovoga mjeseca.