c S
Dnevne novosti

Matijašević: čekamo da se Sabor očituje o referendumu

06.09.2010 07:22 ZAGREB, 5. rujna 2010. Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih središnjica, rekao je da sindikati, nakon odluke Vlade o povlačenju prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR), od Sabora očekuju da se u novonastalim okolnostima očituje je li referendum potreban ili ne.
"Ako se Sabor očituje na način da - kada spornog prijedloga nema jer je povučen iz procedure i nije potreban - onda ćemo inzistirati na relevantnom stajalištu struke i članova Ustavnog suda", rekao je Matijašević za Hrvatski radio.

Sukladno Zakonu o referendumu, kao oni koji su zahtijevali donošenje odluke o referendumu, mi više ne možemo odustati od referenduma, niti poduzimati ikakve druge radnje vezano uz to, ustvrdio je. Najavio je da će sindikati, kako bi se osigurali da Vlada u ovom sazivu ili nekom drugom nakon određenog vremena pokuša isto, ustrajati na donošenju zakona u kojem bi se uz Zakono radu i Zakon o mirovinskom osiguranju naveli i još neki zakoni od osobitog značaja za hrvatske građane, ne bi mogli upućivati u proceduru bez prethodne suglasnosti sindikata.

Matijašević je istaknuo kako sindikati inzistiraju na jačanju kolektivnog ugovora i donošenju općeg kolektivnog ugovora "kako bi svi zaposleni u Hrvatskoj bili zaštićeni kolektivnim ugovorom".