c S
Dnevne novosti

Premijerka Jadranka Kosor primila američke kongresnike

06.09.2010 07:18 ZAGREB, 3. rujna 2010. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastala se s izaslanstvom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koje je predvodio Bill Delahunt, predsjednik pododbora za Europu u Odboru za vanjsku politiku Kongresa SAD-a, priopćeno je iz Vlade.
Tom prigodom zahvalila je na čvrstoj pomoći SAD-a u ostvarenju ključnih hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva i istaknula ulazak Hrvatske u NATO te pristupne pregovore s Europskom unijom.

Sjedinjene Američke Države mogu računati na Hrvatsku kao iskrena i pouzdana partnera u stabilizaciji regije i euroatlantskoj integraciji svih zemalja jugoistočne Europe, rekla je premijerka Kosor, kaže se u priopćenju. Govoreći o stabilnosti susjedne regije rekla je da Hrvatska snažno podupire euroatlantske perspektive Jugoistočne Europe. Naglasila je potporu susjedima na njihovu putu prema EU-u i NATO-u i dodala da im Hrvatska potporu daje i prenošenjem znanja i iskustva.

Premijerka Kosor istaknula je kako se Hrvatska čvrsto zalaže za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu s trima konstitutivnim narodima jednakih prava za sve građane. Pozdravila je i pozivnicu BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Član Kongresa SAD-a Bill Delahunt čestitao je premijerki Kosor na liderstvu i izrazio zadovoljstvo svime što čini i u stabilizaciji jugoistočne Europe i u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kaže se u Vladinu priopćenju.

Bill Delahunt je istaknuo kako je Hrvatska pouzdan saveznik SAD-a te je posebno zahvalio na sudjelovanju hrvatskih vojnika u 14 mirovnih misija, među ostalima i u Afganistanu, dodaje se.