c S
Dnevne novosti

Njemačka: Aktivisti najavljuju masovne prosvjede zbog nuklearki

07.09.2010 07:22 BERLIN, 6. rujna 2010. Protivnici nuklearne energije u Njemačkoj najavili su masovne prosvjede nakon što je vlada kancelarke Angele Merkel pristala produljiti vijek trajanja nuklearnih elektrana prosječno za 12 godina.
Vlada je na sjednici koja je potrajala do ranih jutarnjih sati odlučila vijek trajanja 17 nuklearnih centrala produljiti za prosječno 12 godina, a zadnja bi se trebala zatvoriti 2021.

Po anketama, mali broj Nijemaca protivi se tome planu, no glasnogovornik krovne udruge protunuklearnih skupina Jochen Stay najavilo je velike prosvjede. "Odlukom o produljenju životnih ciklusa nuklearnih elektrana, narodni otpor stvarno će početi", rekao je Stay.

Masovne demonstracije planirane su za 18. rujna u Berlinu. Prije godinu dana slični prosvjedi privukli su desetke tisuća ljudi. U nedjelju, dok je vlada odlučivala o nuklearkama, oporbene stranke, Zeleni te socijaldemokrati, obećale su povući zakon o nuklearkama ako pobijede na općim izborima 2013. Prethodna crveno-zelena koalicija, koju je vodio bivši kancelar Gerhard Schroeder, odlučila je postupno ugasiti sve nuklearne reaktore u zemlji, no tu je odluku sada preokrenula Merkel.

"Obećajem vladi 'vruću jesen', najavila je čelnica Zelenih Claudia Roth. Međutim, niti u vlasti kancelarke Merkel nisu svi jedinstveni oko nuklearne strategije i oko tog pitanja vode se prijepori od 2009., kada je koalicija s liberalima preuzela vlast.