c S
Dnevne novosti

Josipović: pitanje referenduma o izmjenama ZOR-a je iznimno političko pitanje

07.09.2010 07:24 ZAGREB, 6. rujna 2010. Pitanje referenduma o izmjenama ZOR-a nije samo gospodarsko, već je to i iznimno političko pitanje i u njegovom rješevanju svi moraju respektirati volju građana, te se ne smije dogoditi da se kriza produbi, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović.
Pitanje referenduma o izmjenama ZOR-a je u prvom redu iznimno političko pitanje zbog kojeg je Hrvatska u određenoj političkoj, a ne samo gospodarskoj krizi, ocijenio je Josipović u svome Uredu nakon sastanka s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja.

"To nije samo pitanje treba li se referendum održati ili ne, ono je puno dublje", kazao je naglasivši da su sindikati sasvim sigurno pokazali svoju snagu te da mogu mobilizirati ljude. "Bila bi vrlo ozbiljna pogreška to podcijeniti", upozorio je i rekao kako bi rješenje moralo uvažavati ono što su građani poručili kroz odaziv na pitanje koje su im postavili sindikati.

"Svako rješenje, odvijalo se ono kroz provedbu referenduma, ili dogovor Vlade i sindikata, jer je i za takvo rješenje moguće naći pravno održanje, mora respektirati volju građana", ponovio je Josipović i naglasio da ni Sabor, kao ni Vlada ni sindikati, a ni oporba, "nemaju pravo tu volju zanemariti".

"Sva tri faktora, parlament, Vlada, sindikati trebaju pronaći izlaz iz ove krize koja je postala više od gospodarske krize", kazao je. Iako se slaže da je u prikupljanju potpisa bilo pogrešaka, Josipović naglašava kako je bez obzira na to što su, među ostalim, na popisima bili i mrtvi, a što je, kako je rekao, specijalnost izjašnjavanja u Hrvatskoj, jasna je dominantna volja građana.

"Ipak je jedan impresivan broj ljudi stavio potpis na prijedlog sindikata. Stoga mislim da sadašnju situaciju treba gledati pragmatično. Treba izaći iz krize na način da se nitko ne osjeti poraženim, na način da nađemo rješenje koje otvara priliku gospodarstvu, ali i da zaštitimo prava radnika", ustvrdio je i izrazio uvjerenost u rješenje "koje nije prolongiranje problema narednih par mjeseci i produbljavanje gospodarske i političke krize, već put ka izlazak iz krize". "A za to svi snose odgovornost, a ponajviše oni koji obnašaju vlast, a to je Vlada, ali i svi drugi na političkoj sceni", rekao je ne želeći komentirati pitanje je li se Vlada ponijela kukavički jer je odluku prebacila na saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

No, složio se s ocjenom novinara da je država provjerom potpisa za referendum pokazala svoju efikasnost, a da s druge strane ostaje pitanje popisa branitelja, odnosno, kako je rečeno, toga da do sada još nije utvrđen točan broj tzv. lažnih branitelja. "Dirnuli ste me u srce", rekao je Josipović i ponovno se zauzeo za objavu popisa. "Zaista nema ni jednog razloga da se on ne objavi", rekao i ponovio kako se zalaže za donošenje zakona kojim bi se to omogućilo, te dodao da se zalaže i za uređenje izbornog zakonodavstva, uključujući i popise birača. "To je moguće. I slažem se da je država na primjeru potpisa za referendum pokazala da se to može napraviti. I očekivanje je svih nas da se to ne radi selektivno, samo kad to odgovara ili ne u nekom političkom trenutku", rekao je naglasivši nužnost "uvođenja reda u državi". "Popis branitelja, birački popisi, dogradnja izbornog sustava su iznimno važni politički i pravni ciljevi koje treba što prije ostvariti", naglasio je.