c S
Dnevne novosti

Josipović: obrazovanje je temelj napretka

08.09.2010 07:22 ZAGREB, 6. rujna 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je obrazovanje temelj napretka i naglasio da država mora učiniti sve kako bi djeca dobila najbolje moguće obrazovanje i primjerene školske programe.
Josipović je u prigodi prvog dana škole, u svome Uredu primo predstavnike Sindikata hrvatskih učitelja i pritom im zahvalio što, kako je rekao, uz ne osobito velike plaće i teške uvjete rada djeci pružaju najbolje što mogu.

Istaknuo je da je obrazovanje temelj napretka, a država mora učiniti sve da "naši klinci dobiju najbolje moguće obrazovanje, da programi budu primjereni 21. stoljeću i klince usmjeravaju prema zanimanjima potrebnima društvu". Čestitao je sindikatu 20. obljetnicu djelovanja, te rekao kako je prihvatio pokroviteljstvo nad proslavom koja će se održati 20. listopada.

Predsjednik sindikata Zvonimir Laktašić kazao je da su Predsjednika upoznali s problemima u školstvu kojih, kako je rekao, ima dosta. Najveći je problem, ustvrdio je Laktašić, u glavama onih koji donose odluke o obrazovanju i ulaganju u njega i to zato što se vrlo često događa da su riječi jedno, a djela drugo. "Naš obrazovni sustav nije toliko loš, ali bi mogao biti i bolji, a za to je potrebno ulaganje u obrazovanje kao najisplativije ulaganje", rekao je.

Predsjednik Josipović prihvatio je da postane počasni član Sindikata hrvatskih učitelja, dodao je Laktašević. Josipović je u razgovoru s novinarima, upitan za komentar jučerašnjeg prosvjeda stanovnika Zemunika, nezadovoljnih ponašanjem doseljenih Roma, negirao mogućnost da Hrvatska u neko dogledno vrijeme postupi kao Francuska koja je iz zemlje deportirala dio Roma.

"Hrvatska zasigurno neće postupiti kao Francuska, za to nema ni pravnih, ni povijesnih, ni moralnih razloga", rekao je Josipović naglasivši da Hrvatska provodi nacionalni program za Rome, kao i da su Romi zastupljeni u Hrvatskome saboru. "Da položaj romske zajednice, posebno ekonomski, obrazovni, nije dobar, to znamo i zato imamo taj program koji bi trebao podići položaj romske manjine i apeliram da se striktno provodi", rekao je Josipović. Ekscesi kojih ima, kazao je, nisu rezultat rasizma nego objektivnih problema koji onda dovode do neprimjerene reakcije. U tom kontekstu osvrnuo se i na vrlo česte prosvjede roditelja u Međimurskoj županiji, nezadovoljnih načinom na koji se formiraju razredna odjeljenja u kojima ima i romske djece.

"Romska djeca su hrvatski državljani koji moraju imati potpuno jednaki standard i pristup i ne smiju ni po čemu biti u lošijem položaju od ostale djece u državi", rekao je.

Upitan treba li Hrvatskoj dolazak MMF-a za izlazak iz gospodarske krize, Josipović je rekao kako ne želi dolazak te institucije odbaciti kao loš ili dobar. "Ne treba se bojati MMF-a. To je stvar izračuna i procjene vlastite sposobnosti samodiscipline, jesmo li u stanju izvršiti sve što je potrebno da bismo izašli na dobar gospodarski put", rekao je.