c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor u Puli razgovarala s predstavnicima Talijanske unije

08.09.2010 07:22 PULA, 6. rujna 2010. Premijerka Jadranka Kosor razgovarala je u Puli s čelnicima Talijanske unije s predsjednikom Furijom Radinom na čelu, a na sastanku je suradnja Vlade RH i te unije ocjenjena dobrom.
Na sastanku je bio i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza, kojem je predsjednica vlade osobno zahvalila, kao i Republici Italiji, na potpori Hrvatskoj u pregovorima s EU-om koji bi, kako je procijenila, trebali završiti početkom iduće godine.

"Hrvatska s Italijom stalno pojačava mostove suradnje, što se uostalom ogleda i u odličnoj suradnji s Talijanskom unijom", kazala je Kosor. U prilog tomu, istaknula je političku ulogu Furija Radina u vladi, ocjenjujući je iznimno dobrom i aktivnom.

"Radin je predani član koalicije koji ne sudjeluje samo u temama o manjinama, nego i u svim ostalim važnim temama za državu. Nitko u koaliciji nije zatvoren u nekakav mali prostor, već je to prostor za djelovanje svih nas", poručila je premijerka Kosor. Na sastanku u pulskoj Zajednici Talijana istaknuto je da će na idućim parlamentarnim izborima manjine imati dvostruko pravo glasa, to jest glasovat će za svoje predstavnike u Saboru s mogućnošću glasovanja i za ostale stranke, što je ocijenjeno kao dokaz dobre suradnje.

Premijerka Kosor rekla je s tim u vezi da će se pripadnici manjina tim pravom prvi put koristiti 2011., u izbornoj godini. "Od temeljnih projekata, unatoč teškoćama, nismo odustali, a s obzirom na to kako očekujem da će iduća godina biti bolja, tako se nadam da će biti ostvareno ono što je dogovoreno s Talijanskom unijom", istaknula je Jadranka Kosor, dodajući da će vlada uvijek promišljati što može učiniti za jačanje najosjetljivijih skupina u društvu. Osim dvostrukoga prava glasa, Radin je kao dokaz dobre suradnje s vladom istaknuo to što je zakonom, a ne samo više lokalnim statutima, osigurana dvojezičnost.

"Dvojezični šalteri u policijskim postajama u Istri predstavljaju mali, ali značajan čin uvođenja dvojezičnosti u državnoj upravi, ali odluka da se uvedu dvojezični nazivi na istarskom ipsilonu već se ubraja u značajno dostignuće", zaključio je Furio Radin.