c S
Dnevne novosti

Šeks: odluka Sabora o referendumu krajem rujna ili početkom listopada

08.09.2010 07:25 ZAGREB, 7. rujna 2010. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks izjavio je da bi Sabor konačnu odluku o tome hoće li ili neće raspisati referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) mogao donijeti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.
Šeks je za Hrvatski radio izjavio da će uskoro zakazati sjednicu Odbora za Ustav, s koje će Saboru predložiti da se referendum ili raspiše ili ne, ili će pak Saboru predložiti da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja kao pretpostavke za referendum. "To znači da bi Hrvatski sabor, ovisno od odgovora na to pitanje, koncem rujna ili početkom listopada trebao donijeti konačnu odluku o tome hoće li se ili neće raspisati referendum", rekao je.

Na te je Šeksove najave danas reagirao predsjednik HUS-a i koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević, ocijenivši da je riječ tek o kupovanju vremena i pokušajima da se u Saboru odgodi donošenje odluke o referendumu. "Hrvatski sabor mora donijeti odluku o referendumu. Ono što potpredsjednik Sabora najavljuje, da će se tražiti stav Ustavnog suda, bojim se da je to taktika da se nikada ne dođe do donošenja odluke u parlamentu o raspisivanju referenduma, jer znamo kada, kako i kojim tempom zasjeda Ustavni sud", kazao je Matijašević.

Šeks je sinoć, gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3, najavio da bi Odbor za desetak dana trebao raspraviti treba li u rješavanje pitanja oko referenduma uključiti i Ustavni sud, složivši se pritom s mišljenjem ustavnog stručnjaka Branka Smerdela kako, nakon što je vlada povukla prijedlog izmjena ZOR-a, više nema smisla ni ustavnog razloga za raspisivanje referenduma.

Iako je Odbor na jučerašnjoj sjednici jednoglasno zaključio da su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu, donošenje odluke o referendumu odgođeno je do daljnjega na prijedlog HDZ-a, uz ocjenu da prije odluke još treba razriješiti neka sporna ustavno-pravna pitanja.