c S
Dnevne novosti

EU pozdravlja pristanak Srbije na izmjene prijedloga rezolucije o Kosovu

09.09.2010 07:12 BRUXELLES, 8. rujna 2010. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozdravila je dogovor sa Srbijom oko prijedloga rezolucije Općoj skupštini UN-a o Kosovu.
"Toplo pozdravljam objavu predsjednika Srbije Borisa Tadića o sljedećim koracima pred Općom skupštinom UN-a glede nacrta rezolucije o savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu", kaže se u priopćenju iz ureda visoke predstavnice. "Nacrt rezolucije sada će biti rezolucija koju predlaže 28 europskih zemalja, Srbija i svih 27 zemalja članica zajednički će sponzorirati rezoluciju. Radili smo zajedno sa Srbijom i ovaj današnji rezultat odraz je zajedničke predanosti europskoj perspektivi Srbije", dodaje Ashton.

Visoka predstavnica dodaje da će nakon izglašavanja rezolucije u New Yorku biti važno to što će dijalog između Beograda i Prištine moći započeti. "Taj dijalog bit će sam po sebi čimbenik mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji", ističe Ashton. Srbijanska vlada u srijedu je objavila svoju odluku da Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) predloži rezoluciju o Kosovu koju je uskladila sa svih 27 zemalja Europske unije (EU).

U posljednje vrijeme Beograd je bio pod diplomatskim pritiskom najvećih članica EU-a da izmijeni svoj prijedlog rezolucije o Kosovu u kojem se spominjala "neprihvatljivost jednostrane secesije" i pozivalo na ponovne pregovore o statusu Kosova. Europska unija je htjela izbjeći situaciju u kojoj bi pet njezinih članica, koje nisu priznale kosovsku neovisnost različito glasovale u Općoj skupštini od većine drugih članica Unije, a ovim dogovorom sa Srbijom to je izbjegnuto.