c S
Dnevne novosti

Šprem: Gradska će skupština uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o spajanju bolnica

09.09.2010 07:12 ZAGREB, 7. rujna 2010. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem je potvrdio kako će gradski zastupnici na skupštinskoj sjednici krajem rujna zatražiti ocjenu ustavnosti odluke Ministarstva zdravstva o spajanju zagrebačkih bolnica.
"Tom odlukom povrijeđena su prava građana i nemamo drugog izbora nego pokrenuti ocjenu ustavnosti", kazao je Šprem u izjavi za Hinu navodeći kako o promjeni statusa bolnica može odlučivati samo njihov osnivač, a to je Grad Zagreb. On smatra kako je ministar zdravstva Darko Milinović, prije donošenja nove mreže bolnica u Zagrebu, trebao od Gradske skupštine zatražiti suglasnost na takvu intervenciju jer, naglašava, "bez suglasnosti Gradske skupštine to ne može napraviti nitko pa ni ministar Milinović".

"Ovdje je važno vlasništvo nad bolnicama, ali je još važnija dobrobit pacijenata koji su već sada oštećeni jer se sve radi bez plana i svrhe", ocijenio je Šprem. Naveo je da ni Gradskoj skupštini niti izvršnoj vlasti dosad nije predočena nikakva analiza o tome što će se postići spajanjem bolnica ustvrdivši kako će, umjesto ušteda, bolnice biti oštećene što, dodaje, pokazuje primjer Dječje bolnice Srebrnjak koja umrežavanjem, odnosno gubitkom pravne osobnosti, gubi oko 300 milijuna kuna iz EU.

Šprem napominje i da u Skupštinu još nije stiglo izvješće od gradonačelnika o tome što je dosad napravio da zaštiti osnivačka prava Grada Zagreba.