c S
Dnevne novosti

BiH: visoki predstavnik odobrio imenovanje zapadnohercegovačke vlade

10.09.2010 07:11 MOSTAR, 9. rujna 2010.(Hina), Ured visokog predstavnika (OHR) odobrio je u četvrtak imenovanje nove vlade Zapadnohercegovačke županije nakon što su provjeru prošla trojica ministara, a riječ je o ministrima unutarnjih poslova, pravosuđa i obrazovanja, priopćeno je iz OHR-a.
Protekli je tjedan visoki predstavnik Valentin Inzko privremeno obustavio potvrđivanje nove vlade u skupštini te županije u kojoj je vlast preuzeo HDZ BiH dok se ne završi uobičajena provjera ministara. "Skupština Zapadnohercegovačke županije danas je obaviještena da je postupak provjere završen te da skupština sada može usvojiti novu odluku o potvrđivanju vlade Zapadnohercegovačke županije", priopćeno je iz OHR-a.

OHR je proveo provjeru i odobrio imenovanja Gordana Bradvice na mjesto ministra unutarnjih poslova, Vilsona Crnjca na mjesto ministra pravosuđa i uprave te Marija Bušića na mjesto ministra obrazovanja, znanosti, kulture i športa. OHR je objasnio kako se tom odlukom ne prejudicira sudski postupak ocjene pravovaljanosti prije donesene odluke skupštine o izglasavanju nepovjerenja vladi.

Smijenjeni predsjednik vlade Zvonko Jurišić žalio se ustavnome sudu Federacije BiH zbog načina smjene njegove vlade. Zastupnici HDZ-a BiH uz potporu neovisnih zastupnika smijenili su županijsku vladu samo mjesec dana prije održavanja općih izbora u BiH.