c S
Dnevne novosti

Čobanković: neistiniti su napisi o uvozu mesa starog deset godina

10.09.2010 07:13 ZAGREB, 9. rujna 2010.Hina, Sve medijske priče o uvozu zamrznutog mesa starog i po deset godina u Hrvatskoj su neistinite, izjavio je na  sjednici Vlade ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković i naglasio da hrvatskim građanima jamči za ispravnost i sigurnost hrane mesnog podrijetla koju jedu.
"Odgovorno kažem da je mesna industrija ili kompletni prehrambeni sektor jedan od najuređenijih sektora", rekao je Čobanković na sjednici. Vlada je danas, naime, u sklopu mjera Programa gospodarskog oporavka donijela uredbu o javnim intervencijama i potpori privatnom skladištenju u sektoru goveđeg mesa, a Čobanković je upozorio kako u tom kontekstu mora odgovoriti na medijsku antipropagandu vezanu za sigurnost i kvalitetu mesa i mesnih proizvoda u Hrvatskoj.

"U potpunosti jamčim za sigurnost i ispravnost hrane mesnog porijekla koju građani Hrvatske jedu", rekao je Čobanković negirajući medijske napise da Hrvatska uvozi zamrznuto meso staro i po deset godina. "Sve priče o uvozu mesa starog i po deset godina u Hrvatskoj su nemoguće", rekao je Čobanković naglasivši da je Hrvatska u sklopu usklađivanja svoga zakonodavstva s onim EU zatvorila Poglavlje 12 (Sigurnost hrane).

"Sve što vrijedi u EU vrijedi i u Hrvatskoj", rekao je i dodao da je u Hrvatskoj izvršena kompletna kategorizacija objekata koji posluju s hranom, a kontrolu uvoza, proizvodnje i prodaje mesa i mesnih prerađevina provode Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva te Državni inspektorat.

U medijima se, kaže, stvara fama o nesigurnosti domaćih proizvoda, a to nije točno i nanosi štetu. "Ovakve priče u medijskom prostoru, nažalost su učinile veliku štetu, a bez ikakvih su stvarnih dokaza. Nažalost, učinjena je velika šteta mesnoj industriji", kazao je Čobanković. Nažalost, ni moji istupi ni priopćenja, ni odgovori na pitanja, a koje smo slali, nisu završili u medijskom prostoru, već je tamo bilo ono što čini štetu hrvatskom gospodarstvu, zaključio je.

Da hrvatski građani konzumiraju zdravstveno ispravnu hranu govore i podaci o kontrolama koje je provelo Ministarstvo zdravstva, naglasio je resorni ministar Darko Milinović. Ministarstvo je u prvoj polovici ove godine provelo preko dvije tisuće nadzora i za kontrolu uzelo 250 uzoraka, naveo je. "Ustanovili smo samo jedan jedini slučaj zdravstvenog neispravno uzorka i podigli optužni prijedlog", rekao je. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac pozvao je, kako je rekao, nadležne službe da utvrde tko to radi i u čijem interesu, te da se rezultati podastru javnosti.

Vlada je na  sjednici u četvrtak donijela i odluku o utvrđivanju početne cijene za prodaju nekretnina u državnom vlasništvu kojom se određuje da početnu cijenu za takve nekretnine utvrđuje stručna radna skupina koju imenuje vladino Povjerenstvo za imovinu na temelju nalaza ovlaštenog vještaka. Takve se nekretnine prodaju javnim natječajem, ako na njega ne pristigne ni jedna ponuda, natječaj se ponavlja 15 dana nakon isteka roka za predaju ponuda. Na ponovljenom natječaju te se nekretnine mogu prodavati po umanjenoj cijeni najviše do 50 posto.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom Jozo Sarač istaknuo je kako je do sada velika zapreka bila visoka početna cijena, te nije bilo velikog interesa za kupnju takvih nekretnina. "Ovom odlukom značajno bi se moglo priodonijeti aktiviranju sada neiskorištenih potencijala, posebno vojnih objekata", istaknuo je.

Vlada je izvjestila i broju raspisanih javnih natječaja za članove nadzornih odbora tvrtki u kojima država ima vlasništvo. Ministarstvo gospodarstva je raspisalo natječaje za 55 članova u 15 nadzornih odbora (brodogradilišta, HEP, Janaf, Narodne novine, Plinacro...), Ministarstvo prometa za devet članova u devet nadzornih odbora, Ministarstvo financija za članove u pet nadzornih odbora, Ministarstvo regionalnog razvoja za osam članova NO Hrvatskih šuma, a Ministarstvo prometa za 75 članova u 23 trgovačka društva.