c S
Dnevne novosti

Europska operacija protiv "piratskih filmova" u Hrvatskoj bez rezultata

10.09.2010 07:10 ZAGREB, 9. rujna 2010.(Hina), Velika europska operacija protiv mreže ilegalnog presnimavanja filmova, provedena u utorak istodobno u 14 europskih država na zahtjev belgijske policije, u Hrvatskoj nije dala rezultata, doznaje se  u hrvatskom MUP-u.
U međunarodnoj akciji kojom je razotkrivena mreža pod nazivom "Pozornica" sudjelovala je i zagrebačka policija koja je pretražila osam poslužitelja zagrebačke zdravstvene ustanove. No, kako se doznaje u MUP-u, pretragom nisu pronađene datoteke koje bi upućivale na počinjenje kaznenog djela nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, ili neko drugo kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Akciju je nakon dvogodišnje istrage zatražila belgijska policija zbog sumnje da veći broj osoba u više europskih država, koristeći se poslužiteljima kojima su neovlašteno pristupili, razmjenjuju razna autorska djela, poglavito filmove koji još nisu izišli na DVD-u. Belgijsko odvjetništvo i policija naveli su da je akcija bila usmjerena na 48 poslužitelja ili skupina poslužitelja koji su prethodno prepoznati kao dio "mreže" koja je razmjenjivala "piratske" materijale.

U Belgiji, Nizozemskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji prisluškivano je desetak osoba koje su bili vođe četiriju "piratskih mreža". U Belgiji je uhićeno šest osoba, a jedan od glavnih poslužitelja koji se nalazio u Belgiji zaplijenjen je. Procjenjuje se da šteta od kriminalnih aktivnosti navedenih "piratskih mreža" u Belgiji iznosi 30 milijuna eura, a širom svijeta šest milijarda eura.

U Švedskoj je pretraga provedena na sedam mjesta, među kojima i u jednoj prostoriji s poslužiteljima u predgrađu Stockholma, kojom se koristi internetska stranica za razmjenu datoteka The Pirate Bay i Wikileaks, specijalizirana stranica za objavljivanje povjerljivih dokumenata.