c S
Dnevne novosti

Josipović: pravosuđe treba biti neovisno i odgovorno

13.09.2010 07:21 ZAGREB, 11. rujna 2010. Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je da u hrvatskom pravosuđu postoje problemi, ali i da je ostvaren napredak, te ustvrdio da će pravosuđe biti kvalitetno i dobro onog trenutka kad bude potpuno nevisno i odgovorno, odnosno kad će odluke donositi na temelju visokih kriterija struke, izrazivši vjeru da je Hrvatska to spremna napraviti.
"Pravosuđe će biti onog trenutka kvalitetno i dobro kad bude potpuno nevisno, ali i odgovorno, odnosno kad visoki kriteriji struke budu oni koji će opredjeljivati odluke, ali i tko može biti sudac ili državni odvjetnik", rekao je novinarima Josipović nakon tradicionalanog susreta s građanima na kavi.

Novinare je zanimalo predsjednikovo mišljenje o tome koliko je Hrvatska daleko od pravog funkcioniranja pravosuđa, a u svjetlu jučerašnje konferencije "Učinci članstva u EU na pravosuđe". Josipović je ustvrdio kako je sigurno da EU od Hrvatske ne očekuje da u nekoliko mjeseci ima savršeno pravosuđe. "Ali očekuju, s pravom, da dobri zakoni, i oni koje ćemo tek popraviti, počnu funkcinirati i da tendencija napretka bude jasna i čista.

Vjerujem da je Hrvatska u stanju to napraviti", kazao je. Dodao je kako svakodnevno u komunikaciji s građanima dobiva pritužbe na slabosti u pravosudnom sustavu, ali i naglasio da u tom sustavu ima vrlo kvalitetnih ljudi, moralnih i poštenih - sudaca, državnih odvjetnika i profesora. "I mislim da oni mogu iznijeti reformu pravosuđa", naglasio je. Iz jučer rečenog na konferenciji, ustvrdio je, vidljivo je da je u Hrvatskoj ostvaren napredak jer je prepolovljen broj predmeta. No, nažalost, upozorio je, još uvijek ima puno starih predmeta, a problem su predmeti stari po pet, deset i više godina.

"Donedavno smo se šalili da postoje predmeti koji su stariji i od sudaca. Nadam se da takvih uskoro neće biti", rekao je i upozorio da uspješnost pravosuđa, posebno u kaznenim predmetima, ovisi o pripremi, odnosno onome što obavi policija i druge nadzorne službe. U svjetlu predstojeće sjednice saborskog Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine i podignute optužnice protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca novinare je zanimalo ne čeka li se predugo na otkrivanje "krupnih riba".

"Uvijek ima krupnijih riba, ali potpredsjednik Vlade je vrlo krupna riba. Ali, ni o njegovoj krivnji, naravno ne bih, o tome će pravosuđe", rekao je Josipović. "A ako ima nekog kaznenog djela, nadam se da će biti uspješno i efikasno procesuirano. Ali, ne treba trčati pred rudo, zato postoje postupci da se utvrdi istina", dodao je. Upitan vjeruje li da su i ostali članovi Vlade znali o postupcima koje je provodio potpredsjednik Polančec, Josipović je odgovorio da je DORH izašao s optužbama i mora ih dokazati.

"Pričekajmo. Ne znam kako je funkcionirala vlada, ali vlada u kojoj je moguće da se takve stvari događaju zasigurno nije funkcionirala dobro", kazao je. Upitan hoće li "pritisnuti Vladu" i zatražiti održavanje tematske sjednice zbog teške gospodarske situacije, Josipović je kazao kako takva sjednica ima smisla jedino ako će svi skupa nakon nje biti spremniji za borbu s recesijom. "Sjednica radi sjednice nema smisla", rekao je i podsjetio da je njegov Ured predložio više inicijativa, a jedna od njih je bila i reforma poreznog sustava. Dodao je da mu je drago da se, barem prema najavama iz Vlade koje je čuo, nešto od onoga što je predložio i prihvaća.

Predsjednik je među inima, primio članove Udruge za kulturu osoba oštećenog sluha Hrvatske te Slovensko društvo Stanko Vraz iz Osijeka.