c S
Dnevne novosti

Turci glasaju na referendumu o ustavnim amandmanima

13.09.2010 07:20 ISTANBUL, 12. rujna 2010. Turci su počeli glasati na referendumu o paketu ustavnih amandmana koji su podijelili zemlju jer bi, u slučaju da ih se izglasa, mogli dalekosežno promijeniti sudstvo, a posebno radno zakonodavstvo i socijalna prava.
Predlagači referenduma izjavljuju da će ustavne reforme ojačati demokraciju u Turskoj i temeljna prava pojedinaca čime će se zemlja približiti standardima EU-a. Europska unija je izrazila svoju potporu predloženim ustavnim reformama.

Paket ustavnih reformi Stranke AK uključuje 26 novih ili revidiranih amandmana koji će, među ostalim, zaštititi prava žena, djece i invalida, uspostaviti instituciju neovisnog ombudsmana, omogućiti članstvo u više od jednog sindikata, ublažiti sadašnja ograničenja radničkih štrajkova i dati državnim službenicima pravo na kolektivno pregovaranje. Paket također sadrži kontroverzne amandmane koji će omogućiti restrukturiranje Ustavnog suda i Vrhovnog vijeća sudaca i tužitelja (HSYK).

Većina Turaka podržati će u nedjelju na referendumu ustavne reforme koje je predložila vlada, pokazuju rezultati ankete koju je proveo institut za istraživanje javnog mišljenja KONDA, dan uoči referenduma. Prema rezultatima ankete, 56,8 posto glasača dat će potporu ustavnim reformama, uključujući i kontroverzne izmjene u moćnom turskom sudstvu. Njih 17,6 posto je i dalje neodlučno, pokazuje anketa.

Referendum se također smatra izglasavanjem povjerenja vladajućoj, islamistički obojenoj, Stranci pravde i razvitka (AKP) prije općih izbora iduće godine. Sudstvo je posebice važno AKP-u nakon što je stranka gotovo ukinuta 2008. godine zbog optužbi za islamizam. Glavne oporbene stranke, sekularna Republikanska narodna stranka (CHP) i Stranka nacionalističke akcije (MPH), vodile su intenzivnu kampanju protiv referenduma, dok je prokurdska Stranka mira i demokracije najavila da će bojkotirati referendum.

Paket ustavnih amandmana o kojima se glasa na referendumu odobren je u parlamentu u svibnju, ali nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova da bi postao zakonom te se stoga održava referendum. Na referendumsko glasanje pozvano je gotovo 50 milijuna turskih državljana i državljanki s pravom glasa, a glasačka su mjesta u istočnom pokrajinama otvorena od 7 do 16 sati, dok su u zapadnim pokrajinama otvorena od 8 do 17 sati.

Datum održavanja referenduma također je od simbolične važnosti za Turke: to je 30. obljetnica vojnog udara 1980. godine, nakon kojeg je 1982. godine ratificiran ustav o čijoj će se reformi stanovništvo danas izjasniti.