c S
Dnevne novosti

Kosor: nadležni utvrdili da nema nepravilnosti u mesnoj industriji

13.09.2010 07:23 GUDOVEC, 12. rujna 2010. Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako se apsolutno slaže da se, ako je potrebno, provede inspekcijski nadzor u mesnoj industriji, ali i naglasila da vjeruje očitovanjima mjerodavnih ministarstava i službi, koje su izvijestile da u hrvatskoj mesnoj industriji nema nikakvih nepravilnosti.
Predsjednica Vlade RH Kosor posjetila je 18. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu, kod Bjelovara, i tom prilikom, na novinarska pitanja da prokomentira "mesnu aferu", kazala kako potpuno vjeruje resornom ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću.

"Resornom ministru poljoprivrede iznimno vjerujem. O tome smo puno razgovarali. Apsolutno sam za to, ako treba pokrenuti inspekcijski tsunami, što god, definitovno da; o tome sam razgovarala s ministrom. Ali, oko ovih temeljnih činjenica apsolutno vjerujem ministru, vjerujem da nema nikakvih nepravilnosti i mislim da tu priču konačno treba zatvoriti", rekla je Kosor.

Podsjetila je da je Vlada i na sjednici i na užem kabinetu imala veliku raspravu o tom pitanju. "Sva nadležna ministarstva i tijela su se očitovala i vjerujem da mogu tražiti da se tim očitovanjima vjeruje", naglasila je. Premijerka nije htjela komentirati najavljene tužbe mesne industrije protiv medija koji su im, kako su naveli, napisima o mesu navodno upitne kakvoće, nanijeli višemilijunske štetu.

"Tužbe neću komentirati. A svatko onaj tko misli da je ugrožen na bilo koji način, a čula sam da se radi o milijunskim štetama, naravno ima pravo tražiti pravorijek na sudu. Ali, to ja neću komentirati", rekla je Kosor. Predsjednica Vlade nije htjela, na upite novinara, komentirati ni izjavu čelnika SDP-a Zorana Milanovića koji je, nakon njenog jučerašnjeg obraćanja mladeži HDZ-a, ustvrdio da bi premijerka trebala biti prvi ministar, a ne prvi sindikalist.

"Zašto mislite da bih trebala to komentirati. Nemam namjeru komentirati nikog, pa ni Milanovića. To nije moj posao", rekla je Kosor, dodavši kako je jučer govorila na stranačkom skupu te nije polemizirala ni s SDP-om ili oporbom, ni sindikatima. "Nisam polemizirala, nego sam govorila o činjenici da se u ovom trenutku, kao predsjednica Vlade RH, nisam odlučila, i neću, za ono što su mnogi tražili, a onda govorili da će to promijeniti kada dođu na vlast", kazala je Kosor. Ponovila je kako je odlučila ne smanjivati plaće i mirovine, doplatak za djecu i rodiljne naknade jer bi to značilo dodatno urušavanje potrošnje.

"Mnogi su očekivali da će se to dogoditi i da će Vlada RH napraviti krivi korak. Razočarani su što se to nije dogodilo. Tu ja ne mogu ništa", nastavila je premijerka i podsjetila da su rebalansom proračuna osigurana znatna sredstva za poljoprivredu i naknade za štete od elementarnih nepogoda. "Ako netko misli da to ne treba isplatiti seljacima, neka to kaže; ili za rodiljne naknade, neka to kaže", istaknula je Kosor.

U Gudovcu pokraj Bjelovara održava se 18. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, a današnjim posjetom premijerka Kosor se, kako je istaknula, poklonila ljudima koji znaju raditi i proizvoditi, koji su inovatori, te je dala potporu sajmu. Uz premijerku Kosor sajam su posjetili i ministar gospodarstva Đuro Popijač, ministar turizma Damir Bajs i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić.