c S
Dnevne novosti

Josipović: neću se ni na koji način uključiti u aferu Hypo banke

13.09.2010 07:23 UMAG, 12. rujna 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u Umagu odgovarajući na pitanja novinara ustvrdio kako se osobno ni na koji način neće uključiti u aferu Hypo banke, jer je to, kako je rekao, posao državnog odvjetništva i policije, a kasnije, bude li potrebe, i pravosuđa.
"U ovom slučaju inzistirat ću na tome da policija i državno odvjetništvo dobiju potpuno otvorene ruke te da ne bude nikakvih političkih utjecaja", rekao je Josipović, dodavši kako će inzistirati kod tijela kod kojih po Ustavu i zakonu ima nadležnosti u pogledu njihova rada, da maksimalno pomognu pravosuđu i ostalim tijelima da odrade svoj posao.

Komentirajući aktivnosti nekih političara, po čemu bi se moglo zaključiti da je neslužbeno započela nova predizborna kampanja, Josipović je naglasio kako je dobro da različite političke opcije građanima pokazuju svoje namjere i planove. "U Hrvatskoj dolazi vrijeme kad se problemi neće moći riješavati samo na razini da-ne, odnosno za-protiv. Hrvatska traži neka sofisticirana rješenja, traži razgovore, kompromise te jedan pogled koji nije isključiv", rekao je hrvatski predsjednik, istaknuvši kako upravo iz tog razloga potiče inicijative koje nastoje smanjiti vrlo ozbiljne društvene tenzije. Po njegovim riječima Hrvatska se mora fokusirati na reforme koje su, kako je rekao, nažalost ovog trenutka zastale.

"Reforme su jedine koje nas mogu izvući iz ozbiljne recesije, jer ovo nije samo ekonomska kriza već polako postaje i politička kriza s obzirom na to da politika svojim normalnim kanalima ne daje prave odgovore na probleme", napomenuo je, dodavši kako iz tog razloga dolazi do nepovjerenja građana u političke institucije, što za Hrvatsku, kako je dodao, nije dobro. "Zato želim da se otvori dijalog i rasprava", ustvrdio je.

Na upit očekuje li "prljavu kampanju", odgovorio je kako je iskustvo iz njegove kampanje pokazalo da "prljavština ne pobjeđuje". "Građani žele ozbiljne i realne političare, ne žele pljuvatore ni one koji pričaju i obećaju ono što nije realno. Uvjeren sam da će građani izabrati ljude koji imaju viziju i vjeruju u sebe i u građane. Mislim da je to jasna poruka svima koji se bave politikom", kazao je, dodavši kako je mirovinska reforma, i to vrlo opsežna, nužna i potrebna.

"Reforma kako je postavljena sada traži dodatne korekcije. Preporučam da se na vrijeme otvori socijalni dijalog, razgovori su nužni, jer kao društvo moramo se naučiti konstruktivnom dijalogu, ne samo na razini vlada-sindikati, vlada-oporba, nego općenito, jer je to karakteristika demokratskih i civiliziranih društava", poručio je hrvatski predsjednik. Upitan imaju li posjete Adris grupi veze s mogućim investicijama te tvrtke u energetiku ili Podravku, rekao je kako ta kompanija u velikoj mjeri puni državni proračun. "Ta tvrtka ima investicijskog potencijala, što je bila jedna od tema naših razgovora. Spremnost Adris grupe da bude investitor je prisutna i mislim da je krajnje vrijeme da potaknemo ne samo strane već i domaće investicije", rekao je, dodavši kako je aktiviranje domaćeg kapitala vrlo pozitivno te kako se nada da će i domaći kapital naći interesa da otvori perspektivu građanima.

Upitan za komentar ubrzane prodaje nekretnina MORH-a, Josipović je kazao kako je veliki broj nekretnina blokiran što predstavlja, kako je rekao, mrtvi kapital od kojeg Hrvatska i njezini građani nemaju koristi. "Moja je preporuka da se taj mrtvi kapital angažira na način da se stavi na raspolaganje lokalnoj samoupravi, a tamo gdje je nekretnina za prodaju treba dobiti najbolju cijenu", izjavio je Josipović.