c S
Dnevne novosti

UN: francuska politika "samo će pogoršati stigmatiziranje" Roma

14.09.2010 07:21 ŽENEVA, 13. rujna 2010. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava (UNHRC) Navi Pillay izrazila je zabrinutost zbog nove politike francuske vlade prema Romima za koju kaže da može samo pogoršati stigmatiziranje Roma i njihovo krajnje siromaštvo.
Otvarajući 15. sjednicu Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi, Pillay je pozvala sve europske države, među njima i Francusku, na provedbu politike "koja će omogućiti Romima da nadvladaju marginalizaciju" kojoj su izloženi. Pillay je podsjetila na "zabrinjavajuće situacije u nekim zemljama" i navela primjer "nove politike Francuske prema Romima, u što ulazi i rušenje njihovih logora".

Zabrinjava "često stereotipna i diskriminirajuća retorika" kakvu rabe pojedini "dužnosnici i mediji", rekla je i dodala da "to samo može pogoršati stigmatiziranje Roma" kao i "siromaštvo u kojem već žive". Francuski predstavnik na zasjedanju odbacio je optužbe i ustvrdio da se Pariz strogo drži zakona. Službeni Pariz počeo je zatvarati romska naselja i protjerivati ilegalno useljene Rome u njihove matične zemlje, ponajviše u Rumunjsku i Bugarsku, zbog čega ga kritizira francuska oporba, Europski parlament, Vatikan i UN.