c S
Dnevne novosti

Okrugli stol povodom Međunarodnog dana demokracije

15.09.2010 07:22 ZAGREB, 14. rujna 2010. Povodom Međunarodnog dana demokracije, 15. rujna, u Hrvatskom je saboru održan okrugli stol na temu "Politička odgovornost - stvaranje veza između parlamenata i građana" na kojem je istaknuto kako u nas još uvijek nije dovoljno dobro razvijena komunikacija između građana i njihovih predstavničkih tijela što je "plodno tlo" za elitizam i populizam.
Hrvatska je u procesu demokratizacije učinila mnogo u proteklih 20 godina, ali i dalje mora razvijati demokratske standarde kako bi se veza između građana i njihovog parlamenta što bolje razvijala, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić gostujući na okruglom stolu što ga je organizirao Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji. Naglasio je važnost iznalaženja najboljih rješenja kako bi građani imali mogućnost utjecaja na predstavnička tijela i izvan razdoblja izbora.

Predstavnica Gong-a Sandra Pernar ocijenila je kako je lokalna samouprava ključno područje za daljnji razvoj demokratizacije u Hrvatskoj. Po njihovom su se istraživanju kao najbolji kada je riječ o transparentnosti upravljanja pokazali gradovi Rijeka, Opatija, Kutina, Osijek, Karlovac, Čakovec i Crikvenica te općina Viškovo, dok najviše problema građani imaju u komunikaciji s gradovima i općinama u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji.

Napomenula je da oko 30 posto jedinica lokalne samouprave dosad nije provelo izbore za mjesnu samoupravu i da o tome nitko ne vodi evidenciju te da je više od 50 posto gradonačelnika u anketi naglasilo da su "na raspolaganju građanima 24 sata" što, navodi, ukazuje na to da zapravo nemaju točno određeno vrijeme kada u uredu primaju građane.

Predsjednik saborskog Odbora za predstavke i pritužbe građana Igor Dragovan kazao je kako taj odbor za građane ima ulogu "posljednje nade" građanima, baš kao što je to i Ured pučkog pravobranitelja. Naglasio je da ni članovi predstavničkih tijela ponekad nemaju uvida u odluke izvršne vlasti, a kamoli građani te je zabrinjavajućim ocijenio "razvlačenje priče s 800.000 potpisa" kojom su, kaže, građani tražili pravo na direktno odlučivanje, a to se pravo ne smije destimulirati.

Suzana Kunac iz udruge B.a.b.e. je rekla kako je udrugama najveći problem donošenje velikog broja zakona po hitnom postupku u Hrvatskom saboru zbog čega se, kaže, ne mogu dovoljno dobro prirediti, dok je glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva Vladimir Lulić ocijenio kako hrvatsko društvo još uvijek nije dovoljno otvoreno pa je teško doći do informacija i na lokalnoj i na nacionalnoj razini zbog čega je u medijima danas poplava tzv. neindentificiranih izvora.

Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti smatra da kvaliteta odnosa između političke elite i građana utječe na kvalitetu demokracije. "Te su veze narušene u onoj mjeri u kojoj u nekom društvu društvu postoji elitizam i populizam", naveo je ističući brojne primjere elitizma i populizma u Hrvatskoj.