c S
Dnevne novosti

Koordinacijski odbor Hrvatske i Italije u Zagrebu

16.09.2010 07:31 ZAGREB, 14. rujna 2010. Drugi sastanak Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Italije, koje će predvoditi hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini održan je u Zagrebu, priopćeno je iz MVPEI-a.
Nakon plenarnog sastanka, ministri Jandroković i Frattini potpisat će Zajedničku izjavu o zaključcima Koordinacijskog odbora ministara, te održati konferenciju za novinare. Tom će prigodom i hrvatski ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković s talijanskim ministrom poljoprivrede, prehrane i šumarstva Giancarlom Galanom potpisati Memorandum o razumijevanju u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Tijekom Koordinacijskog odbora ministara bit će održan i niz pojedinačnih sastanaka predstavnika drugih ministarstava dvaju država. Cilj Koordinacijskog odbora ministara je dodatno intenzivirati političku, gospodarsku, prekograničnu te međuregionalnu suradnju na područjima koja su obuhvaćena Memorandumom o suradnji.

To se posebice odnosi na područja energetike i infrastrukturnih projekata, zaštite okoliša, poljoprivrede, investicija, turizma, zaštite manjina, kulture, obrazovanja i znanosti, kao i regionalne suradnje. Koordinacijski odbor ministara sastaje se jednom godišnje u cilju proširivanja područja suradnje između Hrvatske i Italije, a utemeljen je Memorandumom o suradnji Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike, potpisanim početkom 2009. godine.