c S
Dnevne novosti

Samit EU-a o vanjskoj politici

16.09.2010 07:35 BRUXELLES, 15. rujna 2010. Čelnici zemalja članica Europske unije okupit će se u Bruxellesu na jednodnevnom izvanrednom samitu koji je uglavnom posvećen vanjskoj politici, odnosno odnosima EU-a sa strateškim partnerima.
Čelnici će također tijekom radnog ručka razgovarati o jačanju koordinacije gospodarskih politika na čemu radi radna skupina na čelu s predsjednikom Europskog vijeća Hermanomm Van Rompuyem. Ne isključuje se ni rasprava o romskom pitanju, nakon što je Europska komisija oštro napala Francusku zbog diskriminacije pripadnika te etničke skupine.

Raspravi o vanjskoj politici prisustvovat će i ministri vanjskih poslova zemalja članica. "Europska unija i njezine zemlje članice moraju djelovati strateški, na temelju dobro definiranih interesa i ciljeva kako bi Europa mogla imati odgovorajuću ulogu na međunarodnoj sceni", ističe Herman Van Rompuy u pismu kojem čelnike zemalja članica poziva na samit.

"Naravno, ne očekujem da ovaj sastanak izradi potpuno operativnu strategiju. Ono što zauzvrat želim jest da postavimo dobre temelje i definiramo metode za budućnost. Mi smo na početku procesa u kojem će Europsko vijeće redovitije razmatrati međunarodne odnose kako bi definiralo ključne poruke o strateškim ciljevima i načinima njihove realizacije", dodaje Van Rompuy.

Predsjednik Europskog vijeća zauzima se za više jedinstva u europskoj vanjskoj politici. "Moramo jasno dati do znanja našim partnerima da stajališta koja branimo na bilateralnim sastancima imaju potporu svih 27 zemalja članica na razini njihovih šefova država ili vlada i da to nisu samo stajališta europskih institucija", ističe predsjednik Europskog vijeća. U sljedećih nekoliko mjeseci Europsku uniju čeka nekoliko samita s njezinim strateškim partnerima.

U listopadu je na redu sastanak na vrhu s Kinom i Južnom Korejom, u studenom sa Sjedinjenim Državama, a krajem godine s Indijom. Iako nije na dnevnom redu, na rubu sastanka moguća je rasprava o francuskoj odluci o deportaciji Roma u Rumunjsku i Bugarsku, zbog čega je Europska komisija zaprijetila Parizu da će pokrenuti postupak pred Europskim sudom pravde. Čelnici bi trebali također donijeti odluku o pomoći Pakistanu, koji je u kolovozu pogođen katastrofalnim poplavama.

Također bi mogli pokušati uvjeriti talijanskog premijera Silvija Berlusconija da dopusti potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom. Italija je jedina članica EU-a koja se protiv tom sporazumu, bojeći se za svoju automobilsku industriju.