c S
Dnevne novosti

NATO pozvao Rusiju na samit u Lisabonu

16.09.2010 07:31 BRUXELLES, 15. rujna 2010. NATO je pozvao Rusiju da se priključi čelnicima zemalja članica na samitu u Lisabonu u studenome, nadajući se jačanju suradnje oko sigurnosnih pitanja, uključujući Afganistan i Iran.
Diplomati NATO-a kažu da čekaju odgovor Moskve na pozivnicu koja uključuje i razgovore na marginama sastanka na vrhu 19. i 20. studenoga u glavnom gradu Portugala. NATO želi proširiti suradnju s Rusijom u brojnim sigurnosnim pitanjima, uključujući Afganistan i raketni štit protiv prijetnji iz Irana koji Zapad optužuje da pokušava proizvesti nuklearno oružje.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je na novinarskom briefingu u Bruxellesu da će se ministri vanjskih poslova NATO-a sastati s ruskim kolegom u New Yorku 22. rujna, na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a. Rekao je kako se nada da će taj sastanak "dati novu snagu" odnosima NATO-a i Rusije u pitanjima borbe protiv terorizma, piratstva i širenja nuklearnog oružja.

Unatoč želji NATO-a, u sigurnosnoj suradnji s Rusijom ostvaren je slab napredak od zahlađenja odnosa zbog ruske intervencije u Gruziji 2008.