c S
Dnevne novosti

65. godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a

17.09.2010 07:25 NEW YORK (UN), 15. rujna 2010. U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku je počelo 65. godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, u čijem će središtu biti ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja, reforma UN-a i promicanje ekološki održivog gospodarskog razvitka.
Za novog predsjednika Opće skupštine UN-a izabran je bivši švicarski ministar vanjskih poslova Joseph Deiss, koji je uvodnoj riječi istaknuo da su Milenijski ciljevi razvoja (MDG) "unutar našeg dosega", unatoč nedavne globalne gospodarske krize.

"Konkretno, mi moramo premostiti jazove u borbi protiv gladi, smrtnosti djece i za zdravlje majki," rekao je. "To je moguće. Naš rad u narednih tjedan dana mora rezultirati iskrenom predanošću i pravim planom djelovanja, kako bi dostigli ambiciozan cilj koji si je međunarodna zajednica postavila 2000.", dodao je.

U okviru zasjedanja Opće skupštine UN, od 20. do 22. rujna održat će se plenarna sjednica o Milenijskim razvojnim ciljevima, na kojoj će prvog dana govoriti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Rasprava na Općoj skupštini održat će se od 23. do 25. rujna, te od 27. do 30. rujna, a govor hrvatske premijerke Jadranke Kosor na skupu, zakazan je za 27. rujna.

Joseph Deiss je pozvao na napore da se UN i 192 zemalja članica Opće skupštine ponovo dovedu u središte globalnog upravljanja. "Izazovi s kojima se danas suočavamo stekli su globalnu dimenziju i zahtijevaju globalna rješenja. Naše akcije moraju imati širok legitimitet i biti rezultat procesa uključenja. Moramo unaprijediti mehanizme za informiranje, savjetovanje i suradnju između UN-a i drugih protagonista i alata globalnog upravljanja", istakao je Deiss.

Članice Skupštine pozvao je na odlučnu akciju prema unutarnjim reformama UN-a, posebno "reformi Vijeća sigurnosti UN-a". Ostala institucionalnih pitanja tijekom 65. sjednice bit će analiza rada Vijeća za ljudska prava i Komisije za izgradnju mira, najavio je Deiss. On je naglasio potrebu za promicanjem održivog razvoja, rekavši da su klimatske promjene, opasnosti od prirodnih katastrofa i prijetnje bioraznolikosti neki od izazova u očuvanju okoliša, koji utječu na sve države i zahtijevaju napor od svih zemalja.

"Zeleno gospodarstvo je prilika da se osigura održivi razvoj za dobrobit našeg planeta, nas samih, naše djece i naših unuka", kazao je Deiss. Tijekom godišnjeg okupljanja državnika na East Riveru održat će se i sastanak na visokoj razini o bioraznolikosti. Predsjednik 64. Opće skupštine UN, Libijac Ali Treki, prethodno je zaključio njezin rad, navodeći među ostvarenim uspjesima i usuglašavanje zaključnog dokumenta predstojećeg sastanka na visokoj razini o Milenijskim ciljevima razvoja.