c S
Dnevne novosti

Kanada traži da se utvrdi granica Arktika

17.09.2010 07:25 MOSKVA, 15. rujna 2010. Kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon istaknuo je na konferenciji u Moskvi da je važno utvrditi granice arktičkog područja koje je postalo mjesto suparničkog natjecanja i napetosti, zbog moguće eksploatacije njegovih prirodnih bogatstava.
"Ne bude li jasnoće o pitanju granice (arktičkog područja), održivost i razvoj mogu doći u pitanje", rekao je, a prenijele su ruske agencije. "Zato mislimo da je važno riješiti sve granične prijepore", dodao je Cannon. Po njegovu mišljenju, arktičke zemlje "kao dobri susjedi moraju utvrditi gdje prestaje njihov arktički teritorij i gdje počinje teritorij njihovih susjeda".

Navodno velika prirodna bogatstva na Arktiku koja su danas pristupačnija zbog povlačenja leda i tehnološkog napretka, potiču apetite pomorskih zemalja na tom području (Rusija, Norveška, SAD, Kanada i Danska s obzirom na Groenland). Svaka od tih pet arktičkih zemalja ima zahtjeve koji narušavaju teritorij susjedne zemlje, u regiji koja možda krije zalihe od 90 milijarda barela nafte, po procjenama.

U 2008. te su zemlje odlučile da će izbjegavati teritorijalne sukobe i da će svoje gospodarske interese nastojati pomiriti s očuvanjem osjetljive prirode. U srijedu su ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i norveški premijer Jens Stoltenberg potpisali ugovor o razgraničenju njihove pomorske granice na tom području i tako riješili četrdesetogodišnji prijepor.