c S
Dnevne novosti

Van Rompuy se založio za jedinstveniju i snažniju zajedničku vanjsku politiku EU-a

17.09.2010 07:29 BRUXELLES, 16. rujna 2010. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy zauzeo se u Bruxellesu na samitu čelnika EU-a za jedinstveniju i snažniju zajedničku vanjsku politiku.
"Mi ne počinjemo od nule. Europska unija je veliki trgovinski partner, prvi donator pomoći za razvoj u svijetu, ima stabilizirajuću ulogu u svom susjedstvu i pokrenula je brojne misije upravljanja civilnim i vojnim krizama. Nedavno jačanje sankcija protiv Irana ili uspjeh u vezi s rezolucijom o Kosovu pokazuju da kada smo ujedinjeni možemo napraviti razliku", rekao je Van Rompuy u svom istupu pred čelnicima EU-a koji su se okupili na izvanrednom sastanku na vrhu o vanjskoj politici EU-a.

Predsjednik Europskog vijeća je istaknuo da Europskoj uniji treba više "koherentnosti i kontinuiteta" u vanjskopolitičkom djelovanju. Ukazao je i na nedostatak "strateškog promišljanja, što se mora promijeniti". Van Rompuy ključno pitanje u vanjskoj politici vidi u tome kako promicati vlastite interese. To se može učiniti većom "koherentnošću između raznih europskih politika i instrumenata, jačanjem komplementarnosti između djelovanja EU-a s onim što zemlje članice rade bilateralno, a možda najviše kolektivnim razmišljanjem o polugama koje imamo u odnosu na treće partnere. Nije li, primjerice, vrijeme da svoj financijski utjecaj pretvorimo u politički, bilo na Bliskom istoku, bilo u Africi ili negdje drugdje", rekao je Van Rompuy.

On je izrazio nezadovoljstvo pripremama EU-a za samite s trećim zemljama, jer se "ne ulaže dovoljno kolektivnog napora na promicanju vlastitih interesa na konzistentan način".