c S
Dnevne novosti

Završen summit EU-a

18.09.2010 07:04 BRUXELLES, 16. rujna 2010. Čelnici EU-a završili su u Bruxellesu sastanak na vrhu o odnosima Unije sa strateškim partnerima, ali je skup dobrim dijelom obilježen sukobom između Komisije i Francuske zbog afere zbog protjerivanja Roma.
Više sudionika potvrdilo je da su se oštro sukobili francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Europska komisija je u početku tjedna neuobičajeno oštro kritizirala Francusku za diskriminacijski odnos prema Romima i najavila da će protiv Pariza pokrenuti sudski postupak pred Europskim sudom pravde. Nakon toga počeo je pravi rat riječima s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding, kojoj je Sarkozy poručio da bi njezina zemlja Luksemburg mogla primiti dio Roma koje Francuska šalje kući.

Na izravno pitanje je li predsjednik Sarkozy vikao na njega, Barroso je na konferenciji za novinare izbjegao izravno odgovoriti, ali je istaknuo da se ne "želi upuštati u nekorisnu retoriku". Barroso je rekao da je diskriminacija etničkih manjina "neprihvatljiva" te je neizravno priznao da je povjerenica za pravosuđe Reding pretjerala kad je usporedila protjerivanje Roma iz Francuske s događajima u Drugom svjetskom ratu. "Točno je da je u žaru rasprave bilo pretjeranih komentara.

Povjerenica Reding je to jučer priznala, a drugi bi mogli razmisliti da učine isto", rekao je Barroso ne spomenuvši izravno francuske dužnosnike koji su EK-u osporavali ulogu čuvarice Ugovora. Sarkozy je zanijekao da se tijekom sastanka verbalno sukobio s Barrosom, kazavši da "zna zadržati mir i hladnokrvnost". Sarkozy je nazvao "uvrjedljivim" riječi povjerenice Reding i usporedbe s Drugim svjetskim ratom. Najavio je da će Francuska i dalje uklanjati nelegalna naselja, bez obzira na etničku pripadnost stanovnika tih naselja. "Europa ne može zatvoriti oči pred nelegalnim naseljima i svi su se s tim složili", rekao je Sarkozy. Dodao je da je romsko pitanje težak problem za koji će trebati pronaći europsko rješenje.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je rekao da se odnosi između europskih institucija i zemalja članica moraju temeljiti na poštovanju. Istaknuo je da među zemljama članicama postoji konsenzus da u EU-u ne može biti diskriminacije na temelju državljanstva ili etničke pripadnosti. Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker kritizirao je Sarkozyja zbog njegovih komentara o povjerenici Reding, koja je Luksemburžanka.

"Povjerenici EK-a od trenutka kad su imenovani ne zastupaju državu iz koje dolaze", rekao je Juncker, dodavši kako može prihvatiti da su riječi povjerenice Reding bile pretjerane. "Ali moj je utjecaj na luksemburškog povjerenika vrlo ograničen i volio bih da i druge zemlje slično postupaju", rekao je Juncker, aludirajući na Sarkozyjev odnos prema francuskom povjereniku Michelu Barnieru.