c S
Dnevne novosti

MVPEI: izbori u Afganistanu dokaz napretka društva

20.09.2010 07:01 ZAGREB, 18. rujna 2010.(Hina), Hrvatska pozdravlja provedbu parlamentarnih izbora u Afganistanu, prvih koji su samostalno organizirale afganistanske vlasti i smatra ih pokazateljem demokratskog napretka afganistanskog društva nakon pada talibanskog režima 2001. godine, priopćilo je u subotu Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je među kandidatima i velik broj žena, kao i predstavnika mlađe populacije, kaže se u priopćenju i dodaje da su izbori važan korak prema izgradnji samostalnog društva na dobrobit afganistanskih građana. Hrvatska će i dalje aktivno pomagati u razvoju civilnog društva u Afganistanu, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Šest osoba ubijeno je, a nekoliko ih je ranjeno u subotu u raketnoj i minobacačkoj paljbi na biračka mjesta u Afganistanu, usred parlamentarnih izbora za koje su talibani zaprijetili da će ih omesti, objavila je policija. Sukobi talibana i snaga sigurnosti primorali su vlasti da zatvore pet biračkih mjesta.