c S
Dnevne novosti

Josipović: doći će vrijeme kada će se registar branitelja objaviti

20.09.2010 07:11 POŽEGA, 18. rujna 2010.(Hina), Predsjednik Ivo Josipović u subotu je u Požegi, gdje je otvorio 15. državno športsko natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, poručio kako je siguran da će doći vrijeme kada će se registar branitelja objaviti.
Odgovarajući na upite novinara rekao je kako "osobno i dalje misli da registar branitelja na jedan odgovarajući način treba objaviti. Po ispitivanjima javnog mijenja to želi i najveći broj građana, pa i sami branitelji, čak negdje oko 80 posto ih se za to izjasnilo", rekao je Josipović. Prema tome, zaključio je, očito je da se mora uvjeriti Vladu da promjeni svoje mišljenje, a hoće li to vlada učiniti ili neće, to ćemo vidjeti, no ja sam siguran da će doći vrijeme da se registar objavi, rekao je hrvatski predsjednik.

Na upit novinara je li bila njegova inicijativa da se srbijanski predsjednik Boris Tadić pojavi u Vukovaru te kako komentira nezadovoljstvo tamošnjih stanovnika, Josipović je odgovorio da bi dolazak predsjednika Tadića u Vukovar bio vrlo jaka simbolička gesta. Pa, demokracija je da imate ljude koji su za i protiv. Ja osobno i cijeli vrh ćemo procijeniti što je dobro za Republiku Hrvatsku. Prema tome, rekao je predsjednik, dobro je za Republiku Hrvatsku da jača svoje odnose sa susjednima, da sanira strašne posljedice rata, a to je naravno moguće samo kroz suradnju sa susjedima.

"Mislim", istaknuo je Josipović, "da bi dolazak predsjednika Tadića u Vukovar bio vrlo jaka simbolička gesta i ja je pozdravljam. Još razgovaramo kad će biti posjet Tadića, ali mislim da će to biti važan trenutak u razvoju naših odnosa. Vidjeli ste do sada da su ovi kontakti koje smo imali ipak doveli do određenog napretka u odnosima", rekao je predsjednik Josipović dodajući kako je i Vlada intenzivirala svoje odnose sa srbijanskom vladom te drugim susjednim zemljama što je za Hrvatsku dobro. Istaknuo je da i on to podržava, jer se time rješavaju vrlo ozbiljni problemi koje ima i Hrvatska i njezini građani.

Na upit novinara ne čini li mu se da su afere koje sada izlaze na vidjelo više rezultat unutarstranačkih sukoba HDZ-a, nego li rad institucija, Josipović je rekao kako bi "istaknuo da u konačnici kada se sve zbroji i oduzme kriminal nema stranačku boju". "Prema tome ja očekujem od svih državnih tijela - od policije, pravosuđa, državnog odvjetništva - da u ove tekuće afere, pa i one druge koje nisu otkrivene uđu s punim profesionalizmom. Podržavam i ono što je rekla predsjednica Kosor - to je nulta tolerancija i puna istina - i očekujem da se afere ne samo otvore, nego i dovrše. Mislim da se političari kad su slučajevi već otvoreni trebaju suzdržavati toga da daju svoje komentare", rekao je predsjednik Josipović.