c S
Dnevne novosti

Merkel: Džamije će biti sastavni dio njemačkog krajobraza

20.09.2010 07:01 BERLIN, 18. rujna 2010.(Hina/AFP), Njemačka kancelarka Angela Merkel ocjenjuje da će džamije postati uobičajeni dio njemačkog krajobraza te da se tamošnje društvo mora pripremiti na promjene povezane s useljavanjem, objavio je u subotu Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Jedno je sigurno: naša zemlja nastavit će se mijenjati te je integracija zadaća za društvo koje prima puno useljenika", izjavila je kancelarka u razgovoru za FAZ, dok je integracija, posebice muslimana, postala goruća tema u Njemačkoj nakon što je jedan od čelnika Bundesbanke bio prisiljen na ostavku zbog protumuslimanskih stavova. "Godinama smo se zavaravali iluzijama na tu temu", priznaje Merkel, ali "džamije će, među ostalim, postati prisutniji element u našem krajobrazu", dodaje ona.

Istaknula je, međutim, da useljenici koji ne učine dovoljno napora oko integracije mogu očekivati "strogi" tretman i "posljedice". "Ne možemo prihvatiti usporednu zajednicu u kojoj temeljno pravo, primjerice jednakosti muškaraca i žena, nije pravilo. Jedino ustav može poslužiti kao temelj suživota u toleranciji i poštovanju. Tko god želi živjeti ovdje mora to prihvatiti", naglasila je.

U tekstu "Njemačka hrli u propast" objavljenom krajem kolovoza, Thilo Sarrazin, nekadašnji član nadzornog odbora središnje njemačke banke, ustvrdio je da se zemlja "zaglupljuje" sa sve većim brojem loše integriranih i slabo obrazovanih muslimanskih useljenika.