c S
Dnevne novosti

CMS: uvođenje mirovnog obrazovanja u škole

21.09.2010 07:05 ZAGREB, 20. rujna 2010.(Hina), Povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna, iz Centra za mirovne studije (CMS)   poručili su kako je uvođenje mirovnog obrazovanja u škole prva stepenica konstruktivne i održive razvojne mirovne politike.
"O miru ne treba pričati za vrijeme rata nego upravo onda kada sukobi prestanu, kako se više ne bi ponavljali", kazao je programski voditelj Centra za mirovne studije Gordan Bosanac na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava u Zagrebu. Iako Hrvatskoj danas ne prijete ratni sukobi, tu je ekonomska kriza, velika pojavnost nasilja među mladima i bolna sjećanja na ratnu prošlost pa su, dodao je, ove godine naglasak stavili na uvođenje mirovnog obrazovanja u školama. "Želimo mladima govoriti o transformiranju sukoba, ljudskim pravima i nenasilju te društvenoj odgovornosti", naveo je Bosanac ustvrdivši kako je mirovno obrazovanje, uz demokratizaciju školskog sustava, dobra mogućnost za razvoj kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj.

Za uvođenje mirovnog obrazovanja u škole, od osnovne škole do fakulteta, Centar za mirovne studije zalaže se i kampanjom "Zvoni za mir" te provedbom Mirovnih studija u Centru, kao jednogodišnjeg i neformalnog programa obrazovanja. "Mirovne studije održavamo već 13. godinu zaredom, a oko 30 polaznika svake godine može naučiti puno o nenasilnom komuniciranju i transformaciji sukoba, nacionalnim i rodnim identitetima, građanskom aktivizmu i civilnom djelovanju, globalizaciji, okolišu i održivom razvoju", kazala je voditeljica programa Mirovnih sudija Iva Zenzerović-Šloser pozivajući sve zainteresirane da se od sutra do 5. listopada prijave za studij u Kuću ljudskih prava.

Ondje će u utorak, na Međunarodni dan mira, u okviru kampanje "Zvoni za mir" prirediti izvedbu Boalovog teatra i razgovor na temu "Mirovno obrazovanje u školama- zašto nam treba?", a u Pakracu će, uz razgovor na temu "Socijalne veze i civilno društvo", biti prikazan i film "Poplava" o pozitivnoj praksi među etničkim skupinama u Hrvatskoj. Centar za mirovne studije 24. rujna priređuje izložbu "Što je tebi Reihl-Kir?" u HDLU na Trgu žrtava fašizma, kako bi, ističu, kroz intimnu priču prikazali što je u ratno vrijeme značilo direktno na terenu raditi na smanjenju sukoba.