c S
Dnevne novosti

Beč: Počelo zasjedanje Glavne konferencije IAEA

21.09.2010 07:09 BEČ, 20. rujna 2010.(Hina), Petodnevno zasjedanje Glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), okupilo je u ponedjeljak u Beču izaslanstva iz 151 države, među njima i hrvatsko koje vodi ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Dragan Kubelka.
U video poruci glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon naglasio je važnost primjene nuklearne energije u miroljubive svrhe kao doprinos miru, razvitku i sigurnosti. Prvi put otkada je prošle godine izabran na čelo IAEA Jukiya Amano je u izvješću istaknuo da su nuklearno razoružanje, nuklearna sigurnost te sprječavanje nuklearnog terorizma glavni ciljevi koji ostaju zajednička zadaća.

Pozvao je Iran, Sjevernu Koreju i Siriju na potpunu suradnju s Agencijom, "posebnu zabrinutost predstavlja Sjeverna Koreja jer od travnja 2009. inspektori Agencije ne provode nadzor te nema nikakvih informacija o njezinim nuklearnim aktivnostima te ne provodi Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT)," rekao je Amano.

Pozvao je i Izrael da se pridruži NPT, sa žaljenjem je konstatirao da još nije napravljen nikakav pomak prema ostvarenju cilja da Bliski istok postane zona bez nuklearnog oružja i bez oružja za masovno uništavanje. Hrvatsko izaslanstvo na tom međunarodnom skupu vodi ravnatelj Zavoda za nuklearnu sigurnost Dragan Kubelka koji je ocijenio suradnju RH i IAEA vrlo dobrom.

Istaknuo je da se nastavlja obostrano korisna suradnja u području primjene nuklearne energije u projektima tehničke suradnje koja rezultira provedbom velikog broja nacionalnih i regionalnih dvogodišnjih projekata kao i dosljednim ispunjavanjem svih sigurnosnih mjera i standarda koje je IAEA razvila u više od pola stoljeća svog postojanja.