c S
Dnevne novosti

HRT: lanjski gubitak 106 milijuna, a ove godine dobit od 3,1 milijun kuna

22.09.2010 07:30 ZAGREB, 20. rujna 2010. Hrvatska radiotelevizija (HRT) prošlu je godinu završila sa 106 milijuna kuna gubitka, a u prvoj polovici ove godine dobit je 3,1 milijuna kuna, istaknuto je na sjednici Programskog vijeća HRT-a koje je i prihvatilo izvješća o poslovanju javne radiotelevizije za prošlu i prvih šest mjeseci ove godine.
Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac rekao je da je razlog ovogodišnje dobiti u visokoj realizaciji prihoda u odnosu na plan te smanjenju rashoda od 6,1 posto. Povećani su prihodi od pristojbe, ali je zbog teška stanja u gospodarstvu prihod od marketinga manji za 11,4 posto nego lani.

Popovac je dodao kako ostali prihodi za 22,6 posto zaostaju za dinamikom plana. Podnoseći godišnje izvješće za 2009., koje će biti upućeno Hrvatskom saboru, rekao je da je lanjski prihod HRT-a 1,464 milijarde kuna, a rashodi 1,570 milijarda. Voditelj općih i zajedničkih poslova na HRT-u Darije Josić objasnio je da su lani podbacili prihodi od marketinga i da su na naplatu došli kratkoročni nepovoljni zajmovi od oko 200 milijuna kuna podignuti za isplatu plaća, a dio gubitka opravdao je i isplaćenim otpremninama za 226 ljudi.

Kazao je i da je broj zaposlenika lani smanjen s 3674 na 3522, zbog čega je smanjena masa plaća, od čega se učinak vidi u ovoj godini. Tijekom kratke rasprave o izvješćima vijećnik Hašim Bahtijari ustvrdio je kako proizlazi da je lani sve bilo loše, a ove godine pod novim vodstvom sve bajno. "Ja vam u tu priču neću povjerovati", kazao je. Vršitelj dužnosti ravnatelja HTV-a Mislav Stipić rekao je kako je cilj postići maksimalne uštede, preokrenuti trendove i ovu godinu završiti u plusu.

Na upit vijećnice Anje Šovagović-Despot hoće li biti nove telenovele za koju je natječaj već bio raspisan pa povučen, kazao je da su, nakon neslužbenih razgovora s dijelom članova vijeća i negativna odziva javnosti, odlučili pričekati da vijeće donese programsko usmjerenje za Dramski program za 2010. U raspravi o programu HRT-a Bahtijari je ocijenio da zabrinjava pad gledanosti u zadnjih nekoliko godina. Smatra kako se ne čini ništa da se taj pad zaustavi ni za temeljne informativne emisije (Dnevnik, Otvoreno). Upozorio je da je u javljanju uživo učinjeno niz teških previda, da se programi često preklapaju te da treba analizirati govor u športskom programu. Smatra i da je emisija "Otvoreno" izgubila velik broj gledatelja te je ispod razine kvalitete otprije nekoliko godina.

Anja Šovagović-Despot drži kako unatoč tomu što se uvijek bacalo drvlje i kamenje na tu emisju, "žalimo za Otvorenim koje je vodila Hloverka Novak-Srzić". Vijećnici su upitali i zašto je Zoran Šprajc u središnjem Dnevniku HTV-a "paušalnim izvještavanjem" o posjetu pape Benedikta XVI. Londonu ostavio dojam da je bilo jednako onih koji su prosvjedovali kao i sudionika misnog slavlja, s obzirom na to da je BBC naveo kako je na prosvjedu bilo 20, a na misi 130 tisuća ljudi. Zapitali su se i zašto je u središnjem Dnevniku reklamiran "Jutarnji list" te postoji li kakva tajna veza između HRT-a i tog lista.

Na upit vijećnika zašto više nema emisije "Dossier.hr", odgovoreno je da će se umjesto te emisije ponovno emitirati "Latinica". Vijećnici su pohvalili Dnevnik 3 i Hrvatsku uživo, a v. d. glavnog urednika Informativnog programa HTV-a Renato Kunić najavio je da će HTV od iduće sjednice početi pratiti Hrvatski sabor kako je predviđeno u programskom usmjerenju za 2010.