c S
Dnevne novosti

Brammertz: Izostanak uhićenja Mladića bio bi "najgori signal"

22.09.2010 07:35 DEN HAAG, 20. rujna 2010. Izostanak uhićenja bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića bio bi "najgori mogući signal" međunarodnom pravosuđu, ocijenio je glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) Serge Brammertz.
"Neuhićenje Mladića bio bi najgori mogući signal međunarodnom pravosuđu i onima koji su još vani", izjavio je Brammertz u izjavi za novinare u Haagu, prenosi AFP. "Nužno je učiniti više", rekao je napomenuvši kako se predstavnici njegova ureda svaka dva tjedna sastaju s predstavnicima Srbije kako bi razmotrili stanje istrage o tom slučaju.

Situacija nije idealna, rekao je Brammertz istaknuvši kao glavne probleme u potrazi "tempo, proširenje istrage i primijenjene tehnike", prenijela je APA. Pitanje uhićenja Mladića, optuženika za genocid, "nadilazi okvire ICTY-ja", rekao je haški tužitelj. "To (neuhićenje Mladića) bi značilo da se s vremenom može izbjeći međunarodnoj pravdi", ustvrdio je Brammertz.

Uhićenje Ratka Mladića "prvi je prioritet" ureda glavnog tužitelja ICTY-ja, podsjetio je Brammertz, istaknuvši kako je to "nužno" za stabilnost Balkana. Glavni haški tužitelj ocijenio je kako bi bilo "nevjerojatno" da Mladić ne bude izveden pred sud, dodavši da bi to bila "katastrofa za žrtve".