c S
Dnevne novosti

Josipović o svom sudjelovanju na summitu UN-a i bilateralnim susretima

22.09.2010 07:36 NEW YORK (UN), 20. rujna 2010. Sudjelovanje na summitu UN-a o Milenijskim ciljevima razvoja (MDG) prilika je da Hrvatska, kao zemlja koja je odgovorna prema međunarodnoj zajednici, predstavi svoje rezultate u ostvarivanju tih ciljeva i unaprijedi bilateralne odnose s drugim državama, izjavio je u New Yorku hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
"Želim predstaviti Hrvatsku kao zemlju koja je odgovorna prema međunarodnoj zajednici i prema zajedničkim preuzetim obavezama, pa tako i prema Milenijskim ciljevima razvoja", rekao je Josipović hrvatskim novinarima. Dodao je da će na sastanku govoriti o ispunjavanju MDG-u u našoj zemlji. Istakao je da njegov boravak u New Yorku pruža mogućnost za brojne biletaralne odnose, unaprijeđenje odnosa s drugim zemljama i jačanje hrvatske pozicije u Ujedinjenim narodima.

Na pitanje o susretu s američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji u četvrtak priređuje tradicionalni prijem za sve šefove delegacija na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, kazao je da će to biti protokolarni susret. "Susret s američkim predsjednikom je protokolarne naravi. Sigurno ću se rukovati s Barackom Obamom, ali neće biti bilateralnog susreta", rekao je Josipović. "Iskoristiti ću prigodu da ga podsjetim da ima jedna lijepa zemlja Hrvatska, koja ima što ponuditi svijetu pa i SAD-u, što on sigurno već zna", dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se u sjedištu UN-a susreo s Ivanom Šimonovićem, pomoćnikom glavnog tajnika UN-a, ističući kako je "dobro da Hrvatska ima svog predstavnika na tako značajnoj poziciji".

Glede mogućeg sastanka s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji je odnedavno suradnik Sveučilišta Columbia na kojem Josipović u petak drži predavanje, rekao je da "s njim nema nikakav kontakt ni sastanak".

Na upit o eventualnim prijeporima prilikom dogovora s premijerkom Kosor oko odlaska na Opću skupštinu u New York, Josipović je kazao da su "sve usaglasili, jer je ove godine red na premijerki da drži govor u Općoj skupštini". Naizmjenični odlazak premijera i predsjednika RH na godišnje zasjedanje UN-a, ocijenio je "dobrim običajem i dobrim dogovorom" koji treba poštovati.

Odgovorio je i na traženje da komentira izjavu premijerke Kosor koja je u emisiji Hrvatskog radija "kako Vlada vlada" kazala "da se nju proziva za susret s Polančecom, a predsjednik Josipović se sastao s osobom koja je pravomoćno osuđena da je potkradala državni proračun". "Volio bi da specificira, zaista ne znam o kome je riječ. Volio bih znati na koga je mislila, možda mi je nešto promaklo, ali o kome god da je riječ mogu reći da se s optuženicima ne komunicira, posebno netko tko je na tako visokoj dužnosti iz razloga da se ne stvori dojam utjecaja na prasvosuđe i ja eto.., vjerujem da će ona ubuduće biti malo opreznija", rekao je predsjednik.Josipović se se sastati s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, a sudjelovati će i na godišnjem sastnaku Clintonove Globalne inicijative.