c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje jesensko zasjedanje

22.09.2010 10:30 ZAGREB, 21. rujna 2010.Hina Hrvatski sabor počinje redovito jesensko zasjedanje na 20. sjednici, koja će trajati do 29. listopada. Na predloženom dnevnom redu sjednice ukupno je 60 točaka, od kojih su 32 zakonska prijedloga (za 22 zakona predloženo je donošenje po hitnom postupku, a 10 ih je u prvom čitanju).
Četiri zakona usklađuju se sa zakonodavstvom EU. Kao prva točka dnevnog reda najavljen je prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, čije donošenje vlada predlaže po hitnom postupku.

Po tom prijedlogu, dob za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačio bi se u idućih 10 godina, a onima koji idu u prijevremenu starosnu mirovinu za svaku godinu ranijeg odlaska mirovina bi se umanjivala za 4,08 posto, ili za pet godina maksimalno za 20,4 posto. Trenutno žene u starosnu mirovinu idu sa 60 godina, a muškarci sa 65 godina, a Vlada predlaže da se od 2011. do 2019. ženama ta dob svake godine povećava za šest mjeseci, pa bi se dob za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačila 2020. godine. U istom bi se roku izjednačila dobi za žene i muškarce i za prijevremenu starosnu mirovinu, pa bi za deset godina i žene mogle u prijevremenu starosnu mirovinu sa navršenih 60 godina i 35 godina mirovinskog staža.

Vlada predloženim izmjenama povećava i postotak penalizacije za ranije umirovljenje i s dosadašnjih 1,8 posto po godini to diže na 4,08 posto, pa bi za umirovljenje pet godina prije zakonskog roka za odlazak u starosnu mirovinu to smanjenje bilo 20,4 posto. Istodobno bi se pak svaka godina staža iznad zakona mirovina povećava za 4,08 posto, odnosno za maksimalnih pet godina za 20,4 posto.

Sabor će, uobičajeno, sjednicu početi aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će 40-tak zastupnika postavljati pitanja članovima vlade.