c S
Dnevne novosti

Ashton: Sljedeći korak je početak dijaloga Prištine i Beograda

24.09.2010 07:20 BEOGRAD, 23. rujna 2010. Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas", da bi, nakon nedavne zajedničke rezolucije između Srbije i EU o Kosovu, sljedeći korak trebao biti početak razgovora Beograda i Prištine te da bi taj dijalog mogao biti veliki poticaj regionalnoj suradnji na cijelom Balkanu.
"Idući korak bi trebao biti početak razgovora dviju strana. Ovo je prava šansa za to. Prije svega, ovo je prilika da se odstrane prepreke na putu ka EU. Dijalog ima potporu i Beograda i Prištine i EU, i mogao bi biti veliki poticaj za regionalnu suradnju na cijelom Balkanu", istaknula je Ashton.

Po njezinim riječima, "cilj dijaloga je da promiče suradnju, da se postigne napredak na putu ka Europi i poboljša život ljudi". "Na toj osnovi, na pitanjima koja su obuhvaćena u okviru europske agende, Beograd i Priština trebaju raspravljati", dodaje visoka predstavnica.

Govoreći o ulozi Unije u očekivanom dijalogu, Ashton objašnjava kako ga zapravo treba promatrati u okviru europske perspektive cijele regije, pa je prirodno i logično da EU, što se tiče međunarodne zajednice, igra najvažniju ulogu. "Europska unija ponudila je da olakša dijalog Beograda i Prištine. Cilj je da obje strane krenu ka EU i da se otklone prepreke na njihovu putu ka europskim integracijama.

Ipak, to je dijalog Beograda i Prištine i prije svega je na njima da pronađu rješenja koja će ih približiti Europskoj uniji", ističe visoka predstavnica. U pogledu zahtjeva Srbije za stjecanjem statusa kandidata za članstvo u EU, Ashton je rekla kako je na Vijeću ministara odluka o tome kada će ga proslijediti Europskoj komisiji te je izrazila uvjerenost će se Vijeće u skoroj budućnosti vratiti na to pitanje.

Ashton će, kako prenosi "Danas", u New Yorku razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem o procesu približavanja Srbije europskim integracijama i predviđenom "srpsko-albanskom" dijalogu. Opća skupština UN jednoglasno je 9. rujna usvojila rezoluciju o Kosovu, prethodno usuglašenu između Srbije i EU, donesenu nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene kosovske neovisnosti. Zahtjev za stjecanjem statusa kandidata za članstvo u EU Srbija je podnijela krajem 2009. godine.