c S
Dnevne novosti

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o suradnji gradova i općina

24.09.2010 07:21 DUBROVNIK, 23. rujna 2010. U Dubrovniku je počela s radom dvodnevna međunarodna konferencija na temu "Suradnja gradova i općina".
U radu skupa sudjeluje stotinjak predstavnika 13 zemalja i međunarodnih organizacija. Skup ima za cilj iznaći kako suradnjom gradova i općina kvalitetnije, učinkovitije i ekonomičnije obavljati javne poslova ukoliko za to postoji povoljno zakonodavno i poticajno okruženje.

Konferenciju je otvorio državni tajnik Ministarstva uprave Edmond Miletić koji je uz ostalo kazao kako je predmet ove konferencije međuopćinska suradnja i iskustva inozemnih zemalja, ali i iskustva u Hrvatskoj. "Nadamo se da će predočena iskustva pridonijeti kvalitetnijoj suradnji i predlaganju kvalitetnijeg rješenja u okviru našeg pravnog sustava", naglasio je Miletić.

Na konferenciji će također biti raspravljene koristi, mogućnosti i rizici suradnje gradova i općina. Potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe Dubravka Šuica kazala je kako skup ima za cilj promovirati kako se općine mogu udruživati prekogranično po njihovim interesnim sferama, odnosno kako mogu zajedno obavljati komunalne poslove odnosno neke druge djelatnosti od zajedničkog interesa.

Na skupu će biti predstavljen i priručnik za suradnju gradova i općina koje je pripremilo Vijeće Europe. Konferenciju organiziraju Vijeće Europe, UNDR, OSCE, LGI, Udruga gradova te Udruga općina RH i Ministarstvo uprave RH.