c S
Dnevne novosti

Josipović za Glas Amerike: SAD moćan partner Hrvatske

24.09.2010 07:25 ZAGREB, 23. rujna 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u razgovoru za Glas Amerike objavljenom da je SAD moćan partner Hrvatske od same njezine neovisnosti, te naglasio da podržava politiku nulte tolerancije prema korupciji koju je proklamirala hrvatska vlada.
Josipović, koji boravi u New Yorku povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a, potvrdio je odgovarajući na novinarsko pitanje da su odnosi Washingtona i Zagreba "jako dobri". "Točno. Sjedinjene Države su vrlo velik, ozbiljan, moćan partner kojega imamo, Sjedinjene Države su kroz dugi niz godina, od same borbe za hrvatsku neovisnost, pa do današnjih dana, podržavale Hrvatsku. Mi smo, naravno, zahvalni na tome", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik se osvrnuo i na suradnju SAD-a i Hrvatske u borbi protiv korupcije, istaknuvši da "postoje tehnike i znanja koja mi nismo imali, a Amerika je već dugo vremena intenzivno u borbi protiv korupcije". "Kada govorimo o tome, ja bih istaknuo još jednu stvar. Često se iz mnogih europskih zemalja s pravom prigovara da je kod nas visok stupanj korupcije. Međutim ... u nekoliko velikih slučajeva naša korupcija duboko je povezana s korupcijom u tim zemljama, i ja i od naših prijateljskih zemalja, članica Europske unije, očekujem da daju doprinos toj borbi protiv korupcije, da i ta strana hobotnice, ti krakovi koji nisu u Hrvatskoj, nego su negdje drugdje, budu istraženi i da se krivci kazne", rekao je Josipović.

On je isto tako naglasio da podržava politiku vlade premijerke Jadranke Kosor u borbi protiv korupcije. "Mislim da je politika nulte tolerancije, koju je proklamirala i predsjednica vlade, a za koju se ja zalažem još iz predizbornih vremena, jedini ispravni pristup. To znači da i ove tekuće afere koje imamo moraju biti riješene, moraju biti riješene profesionalno", rekao je predsjednik Josipović. On je naglasio da to ne znači da "u svim predmetima moraju pasti osuđujuće presude", već da "predmet mora biti izložen profesionalno, od prvog trenutka, od policije, pa do pravosuđa, i mora izaći jedna pravedna i zakonita presuda". Također je rekao da je dobar znak što se otvaraju afere, pa i protiv visokih dužnosnika. "To znači da nema nedodirljivih, znači da i oni koji su na najvišim pozicijama moraju znati da će odgovarati ako se upuste u neke sumnjive poslove. Upravo u tom kontekstu vidim i neke pokušaje da se opstruira pravda, pa i nekim kadrovskim rješenjima i instrukcijama. Evo, ima znakova da postoje neki krugovi koji upravo sada, kada je gospodin (Mladen) Bajić, odnosno Državno odvjetništvo zaista ozbiljno ušlo u neke afere u koje su umiješani neki vrlo visoko pozicionirani krugovi, razmišljaju o njegovoj smjeni", rekao je Josipović za Glas Amerike.