c S
Dnevne novosti

Jandroković na susretu čelnika JI Europe u New Yorku

24.09.2010 07:22 ZAGREB, 23. rujna 2010. Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je u New Yorku hrvatsko izaslanstvo na susretu čelnika jugoistočne Europe na temu "Napravimo cjelovitu Europu - dovršetak euro-atlantskih integracija na jugoistoku Europe", priopćio je MVPEI.
Mnogobrojnim uzvanicima okupljenim u velikoj dvorani newyorškog Waldorf Astoria hotela, ministar Jandroković jasno je dao do znanja da će Republika Hrvatska, kao i dosad, i sutra, kada bude punopravna članica Europske unije, snažno zagovarati euro-atlantske integracijske procese jugoistoka Europe.

Među uzvanicima su bili turski predsjednik Abdullah Guel, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, bugarski premijer Bojko Borisov, kosovski premijer Hashim Thaci, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar te uglednici iz javnog, gospodarstvenog i političkog života američke savezne države New York, koje je predvodio guverner David Paterson.

Ovaj sastanak se održao na marginama 65. zasjedanja Opće skupštine UN-a. Jandroković je istaknuo je da je Hrvatska ušla u završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU-u, te da je odlučna dovršiti tehnički dio tog procesa do kraja ove ili u prvom tromjesečju iduće godine, kako bi mogla potpisati Pristupni ugovor tijekom mađarskog predsjedanja te se priključiti EU-u što je prije moguće.

Hrvatski uspjesi u postizanju ciljeva članstva u Europskoj uniji i NATO-u snažan su poticaj i za sve ostale zemlje jugoistočne Europe. Jasan i vidljiv napredak zemalja regije treba rezultirati ubrzanjem i završetkom euro-atlantskog integracijskog procesa, rekao je Jandroković, te naglasio da će Hrvatska vlastita iskustva i saznanja iz pristupnog procesa prenijeti zemljama regije kako bi im se olakšao put i približavanje EU-u i NATO-u.

Posljednja postignuća jasan su dokaz da zemlje regije sve više preuzimaju odgovornost kako bi pretvorile u stvarnost plan dinamičnijeg integracijskog procesa. No, kako bi ovaj proces dobio odlučni zamah, nužna je potpora europskih i euroatlantskih partnera koja će ustrajati na tome da je perspektiva članstva u euroatlantskim asocijacijama dostižna, zaključio je ministar Jandroković.