c S
Dnevne novosti

Dogovoren gospodarski forum Hrvatske, BiH i Turske u Zagrebu

24.09.2010 07:23 NEW YORK (UN), 23. rujna 2010. Ministri vanjskih poslova Hrvatske, BiH i Turske su na trilateralnom sastanku u New Yorku, održanom na marginama 65. zasjedanja Opće skupštine UN-a, dogovorili su održavanje gospodarskog foruma u Zagrebu u studenome, objavilo je hrvatsko izaslanstvo.
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, te sa šefom diplomacije BiH Svenom Alkalajem. Na sastanku se uglavnom razgovaralo o stanju u BiH i regiji, pri čemu je naglašena važnost predstojećih općih izbora u BiH i izražena nada da će oni pridonijeti daljnjoj stabilizaciji u zemlji, naveo je glasnogovornik MVPEI-a u priopćenju objavljenom u New Yorku.

Ministri su raspravljali o mogućnostima suradnje između na političkom, gospodarskom i drugim područjima, te istaknuli značaj integracije regije u NATO i Europsku uniju. Kao konkretne korake zajedničke suradnje dogovorili su održavanje sastanka političkih direktora u cilju poticanja praktične suradnje. Također je dogovoreno održavanje Gospodarskog foruma u Zagrebu.

U konačnici, dana je i potpora jačanju vlasti na lokalnoj razini i zajedničkom radu za opće dobro, te pokretanju pilot projekta u Mostaru kroz aktivnosti koje bi uključivale obnovu Gradske vijećnice i Glazbene škole.