c S
Dnevne novosti

UN: svjetski čelnici raspravljaju o zaštiti bioraznolikosti

25.09.2010 07:00 NEW YORK (UN), 22. rujna 2010. Svjetski čelnici okupljeni na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, održali su sastanak na visokoj razini posvećen bioraznolikosti.
"Bioraznolikost je srce života na Zemlji i proglašavanjem 2010. godinom bioraznolikosti, UN želi upozoriti na važnost očuvanja ugroženog sustava", rekao je predsjednik Opće skupštine UN-a Joseph Deiss otvarajući sastanak na kojemu je sudjelovao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Biološka raznolikost ekosustava podupire djelovanje i pružanje usluga ekosustava bitnih za ljudsko blagostanje", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u pisanom izvješću za sastanak. "Nastavak njegova gubljenja ima velike implikacije za sadašnju i buduću dobrobit čovječanstva ... za održavanje i obnavljanje prirodne infrastrukture koja može osigurati ekonomsku dobit u vrijednosti od tisuću milijardi dolara godišnje", istaknuo je Ban. Njegov argument je da priroda pruža "usluge ekosustava" koje čovječanstvo koristi, kao što je oprašivanje poljoprivrednih usjeva od insekata. Ako se to izgubi, proizvodnja hrane će opadati.

Ujedinjeni narodi su 1992. godine u Rio de Janeiru prihvatili Konvenciju o bioraznolikosti koju je ratificiralo 168 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Izaslanici na skupu u New Yorku raspravljali su o uzrocima neuspjeha u ispunjavanju ciljeva za zaustavljanje gubitka bioraznolikosti do 2010. godine. U raspravi je istaknuto da vlade moraju bolje štititi prirodu kako bi sačuvale blagostanje svojih zemalja.

Predstavnici udruga za zaštitu okoliša na skupu su predložili deseterostruko povećanje ulaganja, kako bi se zaustavilo gubljenje bioraznolikosti. "Sastanak u New Yorku pozitivan je korak, jer se dugo vremena nije priznavalo da u svrhu ispunjavanja Milenijskih ciljeva razvoja moramo očuvati biološku raznolikosti", izjavila je Jane Smart, voditeljica programa Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). "Svi pokazatelji koje možemo mjeriti govore o vrlo lošim vijestima vani - jedna od tri vrste vodozemaca je ugrožena, jedna od četiri vrste sisavaca, jedna trećina koraljnih grebena i kad vidite te brojke, prilično je očito da postoji veza sa sredstvima za život ljudi", rekla je Smart.