c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o posredovanju pri zapošljavanju

25.09.2010 07:04 ZAGREB, 23. rujna 2010. Nakon cjelodnevne rasprave o raspisivanju referenduma o odredbama Zakona o radu Hrvatski je sabor završio zasjedanje, a rad će nastaviti raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.
Iako je prvotno nosio oznaku hitnosti, predloženi tekst raspravit će se u dva saborska čitanja, jer je usko povezan s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, s kojih je također skinuta oznaka hitnosti. Naime, po predloženim izmjenama zakona o posredovanju pri zapošljavanju, nezaposlenima koji ispunjavaju uvjete za prijevremenu mirovnu omogućilo bi se da i dalje ostanu u evidenciji nezaposlenih zavoda za zapošljavanje. Takva mogućnost obrazložena je činjenicom da je izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju predviđena strože penaliziranje prijevremenog umirovljenja, kako bi se ljude što duže zadržalo na tržištu rada.

Vlada je, međutim, ublažila stajalište o penalizaciji i pristala da se o izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju raspravlja u redovitoj proceduri, u dva saborska čitanja, pa je oznaka hitnosti skinuta i s izmjena zakona o posredovanju pri zapošljavanju, o kojem će Sabor provesti tek prvo čitanje. Osim izmjena vezanih uz osobe koje ostvaruju uvjete za prijevremenu mirovinu vlada je predložila mogućnost snažnijeg poticanja sudjelovanja nezaposlenih u obrazovnim mjerama. Predloženo je smanjenje novčane naknade nezaposlenima nakon određenog razdoblja, kada će se umjesto naknade moći koristiti stipendijom za dodatno školovanje. Po predloženom, novčana naknada u prvih 90 dana iznosila bi 70 posto, a za preostalo vrijeme 35 posto prosječne isplaćene plaće. Oni s minimalnim primanjima, u prvih bi 90 dana ostvarivali naknadu od 1575 kuna, a preostalo vrijeme 787,92 kuna. Nakon rasprave o predloženom zakonu Sabor bi trebao glasovati o već razmotrenim točkama i zaključiti ovotjedno zasjedanje.